Sveriges lantbruksuniversitet
Swedish University of Agricultural Sciences
Sveriges lantbruksuniversitet
Swedish University of Agricultural Sciences

Skapa PDF

För publicering av avhandlingar och självständiga arbeten (examensarbeten) används filformatet PDF (Portable Document Format). På denna sida presenteras några olika verktyg för att skapa pdf-filer. På andra sidor hittar du information om tillvägagångssätt.

Verktyg för att skapa pdf-filer

Adobe Acrobat Professional... 

...är en kommersiell programvara. Det kan användas för att såväl skapa som redigera pdf-filer. Med programmet följer en skrivarmodul, som kallas Adobe PDF. Pdf-filen skapas alltså genom ett utskriftskommando och pdf-filer kan skapas i alla program som har en utskriftsfunktion. Pdf-filens kvalitet bestäms av vilken s.k. joboptions-fil man använder. I den specificeras olika kvalitetsegenskaper som t.ex. upplösning. Det finns en särskild joboptions-fil, som ska användas för avhandlingar.

SLU har campuslicens på Adobe Acrobat Professional och alla anställda kan få programmet till rimlig kostnad. Programmet finns också i alla datorer i SLUs datorsalar.

Pdf995...

...är ett gratisprogram som finns tillgängligt på internet. Det är lätt att ladda ned till sin egen dator. Det installeras som en skrivare och liksom i Adobe Acrobat skapas pdf-filen genom ett utskriftskommando. Vissa möjligheter finns att specificera kvalitetsegenskaper och att redigera filer.

Office 2007 och 2010...

...innehåller en funktion för att spara filer i pdf-format. Välj kommando Spara som... och välj filformat pdf. Det finns två kvalitetsnivåer att välja mellan: "Publicera online och skriv ut" och "Publicera online".

Macintosh system 10...

...(åtminstone version 10.3 och senare) innehåller en funktion för att skapa filer i pdf-format. Den fungerar i alla program som kan skriva ut filer. Välj kommando Skriv ut och klicka på knappen PDF. Man kan inte påverka pdf-filens kvalitet.


 

 

Kom ihåg!

Använd alltid Adobe Acrobat Professional för att göra pdf-filer som ska tryckas, t.ex. avhandlingar.

Läs mer om:

Skapa pdf-filer med Adobe Acrobat Professional.

Skapa pdf-filer med Pdf995.

Redigera pdf-filer med Adobe Acrobat Professional.

Sidan uppdaterad: 2012-04-19. Sidansvarig: ulla.ekstrom@slu.se

SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Skara, Umeå och Uppsala.
Tel: 018-67 10 00 • Fax: 018-67 20 00 • Org nr: 202100-2817 • webbredaktionen@slu.se • Om webbplatsen