Sveriges lantbruksuniversitet
Swedish University of Agricultural Sciences
Sveriges lantbruksuniversitet
Swedish University of Agricultural Sciences

Biblioteket

Sveriges lantbruksuniversitet
Swedish University of Agricultural Sciences

Referenshanteringsprogram: Zotero, EndNote & Mendeley

På den här sidan hittar du information om tre olika referenshanteringsprogram; Zotero, EndNote och Mendeley.

 När du skriver ett större arbete samlar du ofta på dig ett stort antal referenser till böcker, vetenskapliga artiklar och andra typer av publikationer. Ett referenshanteringsprogram gör det enklare för dig att samla in och strukturera dina olika källor. Med hjälp av programmen kan du också skapa automatiska referenslistor och citeringar som kan infogas direkt i ett Worddokument (eller dokument i andra ordbehandlare).

EndNote

SLU har en campuslicens för EndNote och du kan få hjälp av SLU:s IT-avdelning för att få programmet installerat på din dator. Det finns också en webbaserad gratisvariant av EndNote som heter Endnote Basic. EndNote Basic är integrerad i databasportalen Web of Science, vilket gör att du enkelt kan spara referenser därifrån. 

SLU-biblioteket har skapat guider för EndNote som du hittar här:

Att sätta igång med EndNote vid SLU (pdf)

Grundläggande EndNote (pdf)

Stilfil för EndNote

EndNote för Mac

Zotero

Zotero är ett gratis referenshanteringsprogram med öppen källkod, vilket innebär att du som student kan använda det även efter att du har slutat på SLU. Zotero känner av när man tittar på en bibliografisk post på en webbsida och kan automatiskt spara informationen till programmet. Om du exempelvis skriver uppsats tillsammans med någon annan kan ni dela referenser med varandra genom att skapa en grupp. Zotero håller ditt bibliotek av referenser synkroniserat mot en webbversion så att du alltid kommer åt dem om du har tillgång till en dator med internetuppkoppling.

Uppsala Universitetsbibliotek har gjort en snabbguide för dig som vill komma igång med Zotero (pdf).

Mendeley

Mendeley är ett gratis referenshanteringsprogram kombinerat med ett forskningsrelaterat socialt nätverk. Du synkroniserar dina referenser automatiskt mellan programvaran och Mendeleys Web. Med Mendeley är det lätt att samarbeta, du kan dela referenser och anteckningar i grupper. Du kan också skapa en profilsida på Mendeley Web och knyta kontakt med andra som är intresserad av samma ämnen som du. Mendeley har  en egen databas där du kan söka efter referenser till miljontals vetenskapliga artiklar. Universitetsbiblioteket på Karolinska institutiet har gjort en Manual för Mendeley  (på engelska) för dig som vill komma igång.

Stilfiler för Zotero och EndNote

Med hjälp av SLU:s stilfiler för Zotero och EndNote kan du enkelt formatera din referenslista enligt SLU:s standard för avhandlingar. Du hittar mer information och länk till nedladdning på sidan om referenshantering i avhandlingar.

På den här sidan hittar du information om tre olika referenshanteringsprogram; Zotero, EndNote och Mendeley. När du skriver ett större arbetet samlar du ofta på dig ett stort antal olika referenser från böcker, vetenskapliga artiklar och andra typer av publikationer. För att kunna hålla reda på alla referenser så kan referenshanteringsprogram göra det enklare för dig att samla in och strukturera dina olika källor. Med hjälp av programmen kan du också skapa automatiska referenslistor och citeringar som kan infogas direkt i ett Worddokument (eller dokument i andra ordbehandlare).

 

Creative Commons-licens
Textinnehållet i Sök- och skrivguiden av SLU-biblioteket är licensierat under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 3.0 Unported licens.

 

Sök- och skrivguidens symbol

JavaScript disabled or chat unavailable.

 

Se guidens filmmaterial!

Sök- och skrivguidens filmmaterialFör grupparbeten

Sök direkt i A-Ö

sss@slu.se

Sidan uppdaterad: 2014-11-25. Sidansvarig: sss@slu.se

SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Skara, Umeå och Uppsala.
Tel: 018-67 10 00 • Fax: 018-67 20 00 • Org nr: 202100-2817 • Om webbplatsen 
Innehåll på webbplatsen: sidansvarig eller webbredaktionen@slu.se • Tekniska problem: it-stod@slu.se