Ett kunskapscentrum för Sveriges arter och naturtyper

2012-05-09

Pris för arbete på djupt vatten

Tomas Lundälv. Foto: Jenny Svennås-Gillner

Tomas Lundälv, marinbiolog från Grebbestad, tilldelas ArtDatabankens naturvårdspris 2012. Tomas har sedan 1970-talet varit en eldsjäl och ledande i Sverige inom undervattensdokumentation av miljöer och marina arter med hjälp av fotografiska tekniker. Han har på så sätt öppnat den fantastiska värld som finns i svenska marina miljöer.

Pristagaren utses av ArtDatabankens styrgrupp och priset delas ut vid ArtDatabankens årliga konferens Flora- och faunavård i Uppsala den 9 maj kl 11.45. Tomas har genom sin gärning spridit kunskap bland naturvårdare, politiker och allmänhet om dessa tidigare okända, naturvärden. Han är verksam vid Sven Lovén centrum för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.

Motiveringen lyder: genom undervattensdokumentation med fotografiska tekniker har Tomas Lundälv spridit kunskap om tidigare okända naturvärden i svenska marina miljöer. Hans arbete har bl.a. bidragit till skyddet av vårt enda svenska levande korallrev och bildandet av Sveriges första marina nationalpark. Genom att kombinera ett starkt och långvarit engagemang och ett målmedvetet arbete med ett stort kunnande inom marinbiologi, naturvård och undervattensdokumentation har Tomas gjort en enastående insats för att bevara den biologiska mångfalden.

-Tomas arbete har bl.a. bidragit till den viktiga Koster-Väderöfjordsöverenskommelsen, där vårt enda svenska levande korallrev kunde skyddas från trålning i en unik överenskommelse med lokala yrkesfiskare. Idag är området Sveriges första marina nationalpark, invigd 2009, säger Johan Bodegård, chef för ArtDatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Bakgrund:

ArtDatabankens naturvårdspris går till "person, organisation eller företag som genom forskning, miljöanalys, information, utbildning eller praktiska åtgärder gjort en enastående insats för att bevara den biologiska mångfalden". Den som vill kan nominera personer, organisationer eller företag till detta pris. Vinnaren utses av ArtDatabankens styrgrupp.

Mer information:

Johan Bodegård, chef, ArtDatabanken SLU, tel 018-67 24 30,
mobil 070-266 8600

Johan Samuelsson, programchef Info och marknad, ArtDatabanken SLU, tel 018-67 34 09, mobil 070-679 34 09

ArtDatabanken, SLU Box 7007 750 07 Uppsala

Hemsida: www.artdatabanken.se

Pressbilder på pristagaren finns att hämta på Newsdesk, samt undervattensfotografier här:

Sök bland nyheter

Från datum: