Ett kunskapscentrum för Sveriges arter och naturtyper
Ett kunskapscentrum för Sveriges arter och naturtyper

Artbestämning

Ett av Svenska artprojektets långsikitiga mål är att producera bestämningsnycklar för alla svenska flercelliga organismer. Många nycklar är redan tillgängliga i bokverket Nationalnyckeln, och produktionen av digitala artnycklar pågår för flera organismgrupper.

Första steget till rätt information

Att använda en bestämningsnyckel är ofta första steget när man jobbar med en organism. Även den som har en kvalificerad gissning behöver ta reda på med säkerhet vilken art det verkligen är frågan om. Det exakta namnet på arten fungerar nämligen som en nyckel till rätt information - både för den som söker efter artfakta och den som lämnar rapporter via t.ex Artportalen

Olika typer av nycklar

För att kunna täcka upp så stor del av organismvärlden som möjligt, sammanställer vi allt från klassiska dikotoma nycklar till interaktiva fleringångsnycklar. Det kan även vara länkar till externa webbplatser såsom Digiflora  en interaktiv nyckel till Sveriges kärlväxter.

Hitta rätt nyckel för dig

Fram till dess vi kan utveckla ett system för att hantera bestämningsnycklar samlar vi alla på en särskild sida, sorterade systematiskt: 

Hitta rätt nyckel

Bidra med en nyckel

Vill du bara tipsa om en nyckel vi skulle kunna tillhandahålla via vår webbplats, eller vill du göra en egen nyckel och undrar hur du bäst går till väga? På länken nedan hittar du både kontaktinformation, riktlinjer såväl som författarinstruktioner och en introduktion till hur man använder gratisversionen av nyckelkonstruktionsverktyget Lucid 3.

Bidra med en nyckel
Sidan uppdaterad: 2014-11-25. Sidansvarig: johan.liljeblad@slu.se