Sveriges lantbruksuniversitet
Sveriges lantbruksuniversitet

Att levandegöra geologi i landskapet

Geologi är fascinerande! Det kan handla om allt från att plocka stenar på stranden till förödande jordbävningar. 

Geologin sätter på ett effektivt sätt in människan i ett sammanhang. Hela vårt landskap är format av de inlandsisar som dragit fram genom historien. Den olja vi använder i dag lagrades i tropiska skogar långt innan människan fanns på jorden. Kontinenter flyter runt på jordens yta, drivna av strömmar i jordens inre. Mäktiga bergskedjor som höjs och mals av tiden ut i haven igen. Det är ämnen värdiga för en naturvägledare att ta sig an och delge sina deltagare!

Nedan finner du några exempel på vad andra gjort för att levandegöra geologi:

Geologisk dörröppnare på Öland.

Grustäkten - ett bra sätt att förstå geologi.

Grottguidning i Kilsbergen.

Vaska guld.

Geocentret på Möns klint i Danmark.

Läs även om geoparken på Öland här - Sveriges första geopark.

Mobilapp och geopark

Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) har tagit fram en applikation för smarttelefoner för dig som vill veta mer om geologiska sevärdheter - på plats ute i naturen. Den heter Geokartan - läs mer om den på vår sida med appar under rubriken geologi.


Geoturism är ett samlingsnamn för den besöksnäring som lyfter fram geologiska sevärdheter.

På SGU:s hemsida kan man även läsa om geoparker. Det är ett område där man vill skapa hållbar regional tillväxt genom att samordna och koordinera geologiska besöksmål, arbeta med naturvårdsfrågor som rör de geologiska besöksplatserna, stödja forskning och utbildning och sprida kunskap om geologi till allmänheten. Projekt Meteorum arbetar för att Siljansområdet ska bli Sveriges första geopark i enlighet med European Geoparks Networks kriterier.


Ett världsarv på väg upp

"Vi har legat under samma is” är namnet på ett utbildningsmaterial om världsarvet Höga Kusten/Kvarkens skärgård. Det har tagits fram av svenska och finländska lärare inom projektet Världsarv i Samverkan 63° Nord. Materialet riktar sig till lärare, men även till naturguider som vill levandegöra världsarvet och dess unika geologi. Materialet består av världsarvsövningar, faktablad och en handledning. Ta del av det här.


Geologins dag

I september firas Geologins Dag i hela Sverige. Syftet med dagen är att väcka nyfikenhet på planeten Jorden och att visa på nyttan med kunskap om berg, jord och grundvatten. Företag, amatörgeologer, myndigheter, universitet med flera hjälps åt att ordna allt från utflykter och utställningar till tävlingar och prova-på-aktiviteter. Om du vill veta mer om vilka arrangemang som är på gång eller är intresserad av att organisera en aktivitet så kan du läsa mer på www.geologinsdag.nu. Geologins dag är även ett nätverk för geologiintresserade.


Gå på mineraljakt

Mineraljakt är en kostnadsfri tjänst som SGU (Sveriges Geologiska Undersökning) erbjuder. På hemsidan kan man bland annat ladda ner en handbok för mineraljägare. Skickar man in de mineraler man hittat (SGU står för portot) så får man ett skriftligt svar och man har chans att vinna priser. Läs mer om mineraljakten här.   


Sidan uppdaterad: 2014-11-19. Sidansvarig: per.sonnvik@slu.se
 
 
 
 

SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå.
Tel: 018-67 10 00 • Fax: 018-67 20 00 • Org nr: 202100-2817 • Om webbplatsen