Historiska data nyttjas inom examensarbeten

Senast ändrad: 06 november 2012

Inom ramen för tre examensarbeten i biologi vid Linköpings Universitet har hälften av 1927 års taxeringsbälten återinventerats i eklandskapet i Linköpings kommun. Inom ett annat examensarbete som utförs vid SLU i Umeå, jämförs äldre och moderna data från Riksskogstaxeringen för att studera hur skogstillståndet inom dagens skyddade skogsareal har utvecklats sedan 1920-talet.

Återinventering av taxeringslinjer inom eklandskapet i Linköping

Hälften av taxeringslinjerna genom eklandskapet i Linköpings kommun har återinventeras enligt den gamla instruktionen med en del undantag. 1927 års taxering i Östergötland bedrevs som en bältesinventering med 10 meter breda bälten som gick i öst-västlig riktning varav några bälten passerade genom eklandskapet. Genom att kombinera äldre data med modernt digitalt kartmaterial är det är möjligt att återfinna positionen för de äldre inventeringsbältena med tillräckligt god noggrannhet.

Återinventeringen har resulterat i tre olika examensarbeten genomförda vid Institutionen för fysik, kemi och biologi, Biologi vid Linköpings universitet.

Jesper Karlsson. 2013. Förändringen av tall- och granbestånden i eklandskapet söder om Linköping, 1927 jämfört med 2013.

Lina Törnqvist. Lövskogens förändring i eklandskapet söder om Linköping: 1927 jämfört med 2013

Johanna Lönander. Förändring av ägoslag samt vegetationstyper mellan 1927 och 2013 söder om Linköping

Sveriges skyddade skogar nu och då – en analys med data från Riksskogstaxeringens första inventering

Syftet är att jämföra hur dagens skyddade skogsareal såg ut vid tre tidsmässigt skilda nedslag med hjälp av Riksskogstaxeringens data. Har Sveriges skyddade skogar alltid haft den karaktär de har idag? Om inte, går det att se en förändring i strukturen efter att de har blivit skyddade? De tre nedslagen blir 1923-1929 när den första landstäckande inventeringen gjordes, 1960-1964 innan de första naturreservaten bildades, samt dagens tillstånd baserat på data från perioden 2007-2012.

Av intresse är också att undersöka hur skogarna förändrats under perioden mellan 1923-1929 och 1960-1964, innan skogen skyddades. Analyserna kommer att fokusera på förändringar med avseende på beståndsvolym, beståndsålder, ägoslagsfördelning, förekomst av hård död ved, diameterfördelning och trädslagssammansättning.

Muntlin, Jonas, 2014. Sveriges skyddade skogar nu och då : en analys av Sveriges skyddade skogar med data från Riksskogstaxeringen. Second cycle, A1E. Umeå: SLU, Dept. of Forest Resource Management

 


Kontaktinformation