Kartprodukter

Senast ändrad: 19 november 2012

Den vanligaste kartan som används för att redovisa information från Riksskogstaxeringen är länsvisa eller regionala kartor. Dessa speglar bäst olika skattningar och innehåller väntevärdesriktig skattningsinformation med relativt låga medelfel. Problemet med länsvisa kartor är den låga upplösningen, som komplement till dessa finns därför andra typer av kartprodukter.

Interpolerade kartor

Interpolerade kartor är ett bra sätt att titta på större spatiala mönster och tidsserieförändringar, men det är viktigt att inte övertolka data på för små arealer. Om den rumsliga information ska jämföras med andra data bör andra typer av rumslig information användas. 

Kartorna framställs i ArcMap 10.0 genom  interpoleringsmetoden "Inverse Distance Weighted". Metoden är standardiserad så att alla interpolerade kartor från Riksskogstaxeringen är jämförbara. Särskilda inställningar används vid interpoleringen. Dessa är framtagna genom att försöka efterlikna en rutnätskarta uppbyggd av individuella skattningar och för att ge samma mönster oberoende om data är insamlat längs inventeringslinjer (de tidiga inventeringarna) eller på trakter. Kontakta oss om du vill veta mer om hur kartorna tas fram.

Utveckling av VRS-kartor (Variabel rutstorlek)

Om kartan eller kartserien endast ska nyttjas som en illustration är en interpolerad produkt lämplig för att visualisera förändringar i landskapet. Om den rumsliga information ska jämföras med andra data måste dock andra typer av rumslig information användas.

Kartor som visar information på region eller länsnivå speglar bäst olika skattningar och innehåller väntevärdesriktig skattningsinformation. Problemet med dessa kartor är den grova rumsliga upplösningen. Som komplement utvecklas därför just nu ett mellanting mellan länsvisa och interpolerade kartor, vilket går under arbetsnamnet "VRS-kartor". Detta är skattningar för mindre områden där varje ruta innehåller ett visst minsta antal provytor. Rutorna blir större i områden där stickprovet är glest och mindre där stickprovet är tätt, därav "variabel". Dessa kommer att kunna tas fram för hela tidsserien från 1920-talet och fram till idag för vissa variabler.

SLU Skogskarta - endast moderna data

Från och med år 2000 produceras moderna rasterdatabaser baserat på data från Riksskogstaxeringen. Dessa kan laddas ner från www.slu.se/slu-skogskarta

För samtliga kartprodukter från Riksskogstaxeringen är det viktigt att inte mottagaren övertolkar informationen i kartan genom att titta på detaljer i kartan eller arbeta med för små områden.  


Kontaktinformation