Swedish University of Agricultural Sciences

Institutionen för energi och teknik

2012-04-18

Företaget som gör Peepoo på 33-listan

Hygieniseringstekniken i Peepootoaletten är utvecklad av forskarna Björn Vinnerås och Annika Nordin vid institutionen för energi och teknik. Nu har företaget som producerar toaletterna fått en plats på tidningarna Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista, en lista över 33 företag som kan bli framtidens vinnare.

Det är Stockholmsföretaget Peepoople som ska satsa på massproduktion av Peepoo och det är därför företaget har hamnat på 33-listan av totalt 250 nominerade företag. I höst ska en halv miljon Peepoos produceras om dagen.

Peepoo testades först i Nairobi i Kenya. I toaletten, som består av två påsar, finns urea som används för att hygienisera avföringen. När man har använt Peepoo startar hygieniseringen direkt. Den yttre påsen håller avföringen luktfri under ett dygn. Toaletterna bryts inte ner förrän hygieniseringen är klar.

Nu har Peepoo testats på flera ställen, bland annat på Haiti, efter jordbävningen. Men som mycket annat måste Peepoo vara både billig och lönsam att tillverka.

- Peepoo löser tre problem på en gång: sanitetsfrågan, grundvattnet blir inte infekterat och eftersom den kan användas som gödsel bidrar den till nya livsmedel, säger Björn Vinnerås.

För mer information, kontakta Björn Vinnerås eller Annika Nordin.

Publicerat av: Ulrika Hurtig

Sök bland nyheter

Från datum:
dag månad år

Till datum:
dag månad år

Ange ett sökord:

Institutionen för energi och teknik, SLU
Lennart Hjelms väg 9, Box 7032, 750 07 Uppsala, 018 - 67 10 00 (växel), Org.nr: 202100-2817