Swedish University of Agricultural Sciences

Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi

Växtpatogeners epidemiologi

Sjukdomstriangel. Illustration: Annika Djurle.

Det moderna jordbruket måste optimera de kontrollåtgärder som används för att minska och/ eller eliminera förluster till följd av växtsjukdomar. För att uppnå det här målet är det viktigt att förstå både hur olika miljöfaktorer och hur kontrollåtgärderna själva påverkar sjukdomsutvecklingen såväl som de ekonomiska konsekvenserna av skördeförlusten.

Vi studerar sjukdomsutvecklingen i populationer, under både naturliga och delvis naturliga förhållanden, och kvantifieraf effekterna av olika faktorer såsom sjukdom och förlust av grödor. Därigenom siktar vi på att utveckla ett optimalt produktionssystem som optimerar produktiviteten och har så liten skadlig effekt som möjligt på miljön.

Sidan uppdaterad: 2014-06-19. Sidansvarig: cajsa.lithell@slu.se

SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Skara, Umeå och Uppsala.
Tel: 018-67 10 00 • Fax: 018-67 20 00 • Org nr: 202100-2817 • Om webbplatsen
Innehåll på webbplatsen: sidansvarig eller webbredaktionen@slu.se • Tekniska problem: it-stod@slu.se