Sveriges lantbruksuniversitet
Sveriges lantbruksuniversitet
Swedish University of Agricultural Sciences

2012-05-24

Ny nationalnyckel om myror och getingar

Bålgeting. Foto: Christer Hall, SLU.

I den senaste volymen av bokverket Nationalnyckeln kan man lära sig det mesta om Sveriges myror och getingar. Den beskriver alla arter som påträffats i Norden: 81 arter myror, en dolkstekel och 51 arter getingar.

Förutom möjligheten att "nyckla" sig till rätt art finns mycket spännande att läsa i volymen om myror och getingar.

Visste du att det till exempel finns myror som är parasitiska och lever som snyltgäster och rövarmyror som håller andra myror som slavar? Eller att det bara är getinghonor som har gadd och kan stickas?

Författare till volymen är Sveriges främsta kännare av myror och getingar: Per Douwes från Lund, Johan Abenius från Stockholm, Björn Cederberg från Uppsala och Urban Wahlstedt från Rönninge. Texterna är kompletterande med ett enastående bildmaterial som nästan visar djurens innersta väsen.

Bo G Svensson (fackredaktör), 018-67 26 18 bo.g.svensson@slu.se
Ragnar Hall (fackredaktör), 018-67 19 77, ragnar.hall@slu.se
Anette Håkans (marknadsförare) 018-67 25 27, anette.hakans@slu.se
Anders Rådén (webb, bildmaterial) 018-67 26 63, anders.raden@slu.se

Samtliga ovan arbetar på Artdatabanken, SLU

Publicerat av: Ann-Katrin Hallin

Sök bland nyheter

Från datum:
dag månad år

Till datum:
dag månad år

Publiceringsställe:

Ange ett sökord:

SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Skara, Umeå och Uppsala.
Tel: 018-67 10 00 • Fax: 018-67 20 00 • Org nr: 202100-2817 • Om webbplatsen
Innehåll på webbplatsen: sidansvarig eller webbredaktionen@slu.se • Tekniska problem: it-stod@slu.se