Sveriges lantbruksuniversitet
Sveriges lantbruksuniversitet
Swedish University of Agricultural Sciences

2013-10-17

Preparat mot fetma i sikte

En ny typ av fettbaserade molekyler kan vara grunden för framtida preparat som motverkar fetma. Det hoppas Samanthi Madawala, som försvarar sin doktorsavhandling vid SLU den 22 oktober.

År 2015 kommer cirka 2,3 miljarder vuxna att vara överviktiga och mer än 700 miljoner att ha fetma, enligt WHO:s uppskattningar. Globalt är fetma en av de vanligaste dödsorsakerna och leder ofta till hjärt-kärlsjukdomar, förhöjda halter av blodfetter och typ 2-diabetes.

Idag finns få godkända läkemedel mot fetma och övervikt och många medel som testats har haft oönskade biverkningar. De nya ämnen som Samanthi Madawala och hennes kollegor vid SLU har tagit fram påverkar regleringen av energibalansen i kroppen. Ämnena är i grunden modifierade fettmolekyler, där en av de tre fettsyrorna har bytts ut mot lipoinsyra.

– Grunden till övervikt är att kroppen tillförs för mycket energi i förhållande till förbrukningen, och överskottet lagras då i form av kroppsfett. Våra molekyler tycks stimulera kroppen att bränna fett istället för att lagra energin och detta leder till viktminskning, berättar handledaren Paresh Dutta.

Ämnenas effekt har testats på feta möss med lovande resultat, som efter godkänd disputation ska publiceras internationellt. För närvarande fortsätter forskarna med de förstudier som krävs för senare kliniska prövningar på människa.

MSc Samanthi R. P. Madawala, institutionen för livsmedelsvetenskap, SLU, försvarar sin doktorsavhandling Novel lipid derivatives for health benefits - Synthesis, analysis and effects in diet-induced obese mice vid SLU i Uppsala.

Tid: Tisdagen den 22 oktober 2013, kl 09:15
Plats: Sal A 281, BioCentrum, SLU, Ultuna, Uppsala
Opponent: Dr Robert Moreau, Eastern Regional Research Center, United States Department of Agriculture, Pennsylvania, USA

Samanthi Madawala, 076-236 02 50, 018-67 20 70, samanthi.madawala@slu.se

Frågor på svenska besvaras av:

Professor (retd.) Paresh Dutta, 018-30 37 49, 076-145 45 20, Paresh.Dutta@slu.se, Paresh_Chandra.Dutta@comhem.se

Professor Kjell Malmlöf, inst. för anatomi och fysiologi, SLU, Kjell.Malmlof@slu.se

Länk till avhandlingen (pdf)

Detta och övriga pressmeddelanden från SLU:

Publicerat av: David Stephansson

Sök bland nyheter

Från datum:
dag månad år

Till datum:
dag månad år

Publiceringsställe:

Ange ett sökord:

SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Skara, Umeå och Uppsala.
Tel: 018-67 10 00 • Fax: 018-67 20 00 • Org nr: 202100-2817 • webbredaktionen@slu.se • Om webbplatsen