Hoppa till huvudinnehåll

Etik vid SLU

Etik handlar om att tänka och resonera kring frågor om rätt och fel, både i yrkeslivet och privat: Bör man offra en person för att rädda flera? Vad är en god människa? Finns det moraliska allmängiltiga sanningar?  Inom ämnena miljöetik och djuretik diskuteras frågor om vårt ansvar för miljö och djur. Vilket ansvar har vi för dem, och var går gränsen för det ansvaret? Typiska frågor är till exempel: är det moraliskt rätt att äta kött? Hur kan man etiskt bedöma genmodifiering av djur? Bör vi odla energigrödor eller livsmedel? Vilket skydd ska vi ge en hotad djurart vid planeringen av samhället? 

Etik

På SLU finns två universitetslektorat i etik: Per Sandin är lektor i bioetik och miljöetik och Helena Röcklinsberg är lektor i djuretik. Vi bidrar med undervisning, forskning och fortbildning i såväl miljö- och djuretik som forskningsetik. Vi arbetar för ett öppet samtal kring etiska frågor med särskilt uppmärksamhet på SLUs fackområden, och vi vill ge studenter, lärare och forskare goda verktyg för att analysera och diskutera etik. Vi medverkar gärna i kurser inom alla SLUs utbildningar, liksom vid fortbildningsdagar eller studentaftnar.

Etikkurser

Aktuella forskarutbildningskurser
Dessa kurser är öppna för doktorander vid SLU. Om du är intresserad av att gå någon kurs, hör av dig till kursansvarig.

  • Doktorandkurs Forskningsetik, hösten 2016 -Per Sandin
  • Doktorandkurs Animal ethics 3 eller 4,5 hp, ht 2017 - Helena Röcklinsberg
  • Internationella kurser

Grundutbildningskurser
Hösten 2017 ger Per Sandin och Helena Röcklinsberg en fristående kurs i Miljö- och djuretik, 7 hp, kvällstid under oktober-december.

Per Sandin och Helena Röcklinsberg medverkar även inom flera av programmens kurser. Håll utkik i ditt schema!

Internationella kurser

  • Doktorandkurs på 3 hp i veterinäretik, Vethics – ethical challenges for veterinarians in One World. Kursen skulle hållits i juni 2017 men är tyvärr inställd p.g.a. för få anmälda NOVA-studenter. Vi hoppas kunna hålla kursen i höst i stället. Kontakta gärna Helena Röcklinsberg ifall ni är intresserade att delta.

Externa föredrag

  • Maj 2017 - Helena Röcklinsberg blir utsedd till en av Sveriges 100 häftigaste forskare i samband med Vetenskapsfestivalen i Göteborg.
  • 4 maj 2017 - Helena Röcklinsberg medverkade vid Djurens Rätts seminarium om djur utifrån tre områden: förståelse, empati och djuridik. Dels ett seminarium som vänder sig till politiker, tjänstemän, intresseorganisationer och media samt ett seminarium som vänder sig till allmänheten.
  • 23 nov 2016 - Helena Röcklinsberg medverkade vid Nationellt centrum för djurvälfärd, SCAWs avnämarmöte på temat "Är det dyrt med god djurvälfärd?".
  • 21 nov 2016Helena Röcklinsberg medverkar vid Djurskyddet Sveriges Djurskyddskonferensom kommande djurskyddslagstiftning.
  • 6 okt 2016 - Helana Röcklinsberg medverkade i ett samtal om djur- och människovärde ("Är människor och djur lika mycket värda?"), i Människor och Tro på SR P1 .
  • 6 okt 2016 - Helena Röcklinsberg medverkade vid symposiet "Stitching Aurochs. The search for genotypic, phenotypic & ecotypic equivalents of an extinct species" om utrotningshotade arter. Arrangör: Centrum för vilt- och fiskforskning.YTT
  • 13 okt 2015 - Per Sandin deltog i med en presentation om etik i katastrofsituationer vid "OPERRA workshops on Somatic effects and Social and Psychological Consequences of radiation and non-radiation accidents", i Barcelona.
  • 21 sept 2015 - Helena Röcklinsberg medverkade i  Smedjeveckan i Skara, en vecka full av populärvetenskapliga arrangemang. Helena var med under 'Hästdagen', talade under eftermiddagen om etiska aspekter kring avlivning av hästar samt på kvällen i Science café om 'Lagens ramar på liv och död' tillsammans med Frida Lundmark.
  • 27 aug 2015 - höll Nordiska kommittén för bioetik en konferens i Helsingfors på temat Ethical Dilemmas of Consuming Animals.
  • 9 jun 2015 - Per Sandin talade om "Luxury, virtue, and vice” vid Turku Institute for Advanced Studies (TIAS) seminarium på temat “Food, Animals, and Luxury: Interdisciplinary Approaches”, i Åbo, Finland.

Etikbloggen

Publicerad: 05 april 2024 - Sidansvarig: josefina.zidar@slu.se
Loading…