Jordbruksvetenskap
I jordbruksvetenskap ingår växtproduktion, växtgenetik, växtförädling, växtskydd, växtpatologi, jordbruksekologi, agroteknologi och agrarhistoria.
Nyhetsbrev
Anmäl dig gärna till vår sändlista om du vill få information om aktiviteter inom området växtskydd med fokus på SLU. Nyhetsbrevet skickas ut 2-5 gånger per år. Fyll i och skicka in formuläret!
BLANDSKAP - Hållbar livsmedelsproduktion och biologisk mångfald med betande djur
Projektet består av ett experiment på landskapsnivå för att undersöka hur djur kan integreras i odlingssystem för bästa möjliga nytta. Landskapsexperimentet är ett världsunikt projekt som fokuserar
Tre rader
Projektet handlar om att utveckla ett odlingssystem för spannmålsodling med flerårig servicegröda där en robot genomför alla odlingsåtgärder utom skörden. Experimenten genomförs på SLU Lövsta
En ny bakterieblanding kan bekämpa ekonomiskt viktig svampsjukdom på vete
En ny lovande bakterieblandning som kan bemämpa axfusarios, en ekonomiskt viktig svampsjukdom som drabbar vete över hela världen, har tagits fram. Den här biologiska bekämpningsmetiden kan vara ett
Hur kan vi samarbeta för att möta markutmaningar?
EU satsar stort på jord- och markfrågor. Den 24 april träffades personer från näringslivet, akademin och den offentliga sektorn i Alnarp, Ultuna och Umeå för att diskutera vilka markutmaningar vi i
Akvakulturens möjligheter och utmaningar
Säg ”jordbruk” och alla får en bild av vad du pratar om. Men säg ”vattenbruk” eller ”akvakultur”, och associationerna blir nog inte lika tydliga. Akvakultur har stor potential att växa, eftersom vår
Röbäcksdalens forskningsstationoch Röbäcksdalens forskningsladugård
Vi utför forskning och miljöövervakning inom en rad olika områden såsom jordbruksvetenskap,ekologi, klimatologi, fenologi, geokemi, biologi, agroekologi, markvetenskap, husdjursvetenskap,
SLU Lövsta fältforskningsstation
SLU Lövsta fältforskningsstation driver ett 100-tal jordbruksvetenskapliga fältförsök på flera platser runt Uppsala. Många av försöken ingår i forskningsprojekt vid SLU men vi välkomnar även uppdrag
Vallen i nordiskt perspektiv
Vallfoder är den vanligaste grödan i det svenska jordbruket. Den utgör en livsviktig bas för produktion av humanföda i form av mjölk och köttprodukter. I detta projekt har SLU och RISE gått igenom
Green Valleys
Projektet Green Valleys 2.0 är ett EU-projekt om bioraffinering av gräsmarker för att leverera hållbart producerade energiprodukter och proteinfoder. Projektet är ett svenskt-danskt samarbete i
Fosforläckage minskar med rätt utformning av tvåstegsdiken
Genom att anlägga tvåstegsdiken, det vill säga utgrävda terrasser längs med jordbruksdiken, kan både näringsläckage och dikeserosion minska. För att få god effekt gäller det dock att åtgärden är
Institutionen för ekologi
Hur ska vi bruka mark, vatten och skog utan att arter försvinner och ekosystemtjänster sätts ur spel? Om vi ska kunna lösa dessa ödesfrågor krävs djup insikt i arters ekologi och hur ekosystemen