Kontaktinformation
Uppdrag riskklassificering
SLU Artdatabanken
uppdragriskklassificering@slu.se
SLU Artdatabanken har återigen fått i uppdrag att riskklassificera främmande arter på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket. Under 2023 och första månaderna av 2024 riskklassificerades ett stort antal akvatiska arter och dessa granskades våren 2024. Under sommaren och hösten 2024 har arbetet med att riskklassificera terrestra arter pågått.
I början av 2025 fanns möjlighet att ta del av metod och underlag, samt bidra med ytterligare kunskap kring dessa arter. Nu är möjligheten att bidra med ytterligare kunskap stängd och vi arbetar med granska inkomna kommentarer. Vi planerar att presenteras ett slutgiltigt utfall i mars 2025.
Arter som har klassificerats har systematiskt sorterats från relevanta listor, via ett tidigare steg i verktyget kallat ”screening”.
För riskklassificeringen används metoden GEIAA som norska Artsdatabanken tagit fram och förfinat sedan förra klassningen 2017, du kan läsa mer om den processen i riktlinjerna via länken nedan. Metoden bygger på en uppskattning av hur stor risk en främmande art utgör för inhemsk biologisk mångfald, utifrån kunskap om arternas biologi (habitatkrav, spridningsförmåga, livscykel, etc) i kombination med antaganden om framtida klimat. SLU Artdatabanken har använt sig av samma generella klimatscenarier för en period på 50 år framåt som användes vid riskklassificeringen som utfördes 2018. De är framtagna som så kallade ”worst case scenarios” och bygger på antagandet att framtiden är fossilintensiv med fortsatt höga utsläpp (IPPC; RCP 8.5).
Uppdrag riskklassificering
SLU Artdatabanken
uppdragriskklassificering@slu.se