Årets sista taxonuppdatering för Artportalen
Årets sjätte uppdatering domineras traditionsenligt av svampar där flera nya "fyla" tillkommer.
Däggdjur och fåglar
Den som lyckas få syn på en mohare, en sydsvensk skogshare som inte byter till vit vinterdräkt, har nu möjlighet att rapportera den som underarten Lepidus timidus sylvaticus.
Här har det även tillkommit ett artkomplex för rapportering av de svårtskiljda underarterna iberisk och italiensk gulärla.
Insekter
Några små malar som är nya för landet är nu tillagda (Bengtsson, 2024) tillsammans med en strit och en bladlus.
Övriga evertebrater
Det har även tillkommit några nya spindlar samt en lockespindel som ännu inte är vetenskapligt beskriven men som är på spridning i landet och därför tillfälligt går som Leiobunum sp.A (Wijnhoven & al., 2007).
Den obeskrivna lockespindeln Leiobunum sp.A. Foto: Lars Jonsson
I listan hittar vi också en ny landgråsugga, några snäckor och en mussla.
Dessutom har den nu ökända masken från Sydamerika, Obama nungara, fått det svenska namnet lövplattmask.
Kärlväxter
Bland kärlväxterna hittar vi mest några trädgårdsrymlingar.
Mossor
Nykomlingen bland mossorna representerar en ny art, Tortella fleischeri, som visserligen inte påträffats i Sverige men tagits med då den befunnits utgöra en del av artkomplexet kruskalkmossa.
Svampar och lavar
I takt med att fler och fler svampar DNA-sekvenseras har man insett hur distinkta de är och därför tilldelat dem egna fyla, den nivå som vi grovindelar hela riket Fungi på. Härav nya namn som Mortierellomycota, Mucoromycota och Zoopagomycota. Det finns också några nya namn på lite lägre nivåer, t.ex. Hyaloraphidiales och Clavariineae.
I övrigt är det en blandad kompott med både nya arter för landet, arter som skulle kunna komma hit och därför behöver riskklassificeras, förflyttningar till nya släkten och nya svenska namn på redan befintliga svampar.
Ett exempel är ockranoppingen, Entoloma kervernii, som bara är en färgvariant och därför har slagits ihop med lundnopping, E. queletii, vilket påverkat 17 fynd i Artportalen (Brandrud & al., 2023).
Ett annat exempel är Chaetocladium jonesii, en ny koprofil (dyngälskande) mögelsvamp. Den hittades på Gotland på en råttlort. Ofta för att få fram fruktkroppar av koprofila svampar måste man inkubera dem i rumstemperatur i några dagar till flera veckor innan man kan se vad som kommer fram ur lorten. Det kan vara påfrestande för luktsinnet om man vistas i samma rum, men låt inte det hindra er från att försöka. Det finns mycket att upptäcka!
Referenser och länkar
Bengtsson, B. Å. (2024). Anmärkningsvärda fynd av småfjärilar (Microlepidoptera) i Sverige 2023. Entomologisk Tidskrift, 145(1-2), 1–21. Hämtad från https://et-online.nu/index.php/contents/article/view/155
Brandrud, T.E., Bendiksen, E., Jordal, J.B., Weholt, Ø., Lorås, J., Dima, B. & Noordeloos, M.E. (2023). Entoloma species of subgenus Cyanula (Tricholomatinae, Basidiomycota) in Norway, with emphasis on habitat preferences and distribution. Agaricus 43, 85–137. https://brage.nina.no/nina-xmlui/handle/11250/3071290
Wijnhoven, H., Schönhofer, A.L. & Martens, J. (2007). An unidentified harvestman Leiobunum sp. alarmingly invading Europe (Arachnida: Opiliones). Arachnologische Mitteilungen 34, 27–38. https://arages.de/user_upload/psb_publicationmanagement/pdf/AM34.pdf#page=29"