Behandling av hudcancer hos hund

Senast ändrad: 09 januari 2011

Fråga

Jag fick tyvärr beskedet i veckan att min 11 åriga Yorkshireterrier tik har fått hudcancer. Tyvärr hade min veterinär ingen information att ge alls. Han hade aldrig varit med om ett sådan fall tidigare.

Har du råd att ge på behandling eller någon form av hjälp för att lindra eller att bromsa utvecklingen på sjukdomen? Jag förstår att det är svårt att få en "bild" av sjukdomen via e-mail men vet du hur man går vidare i undersökning?

Min hund har aldrig varit sjuk på alla dessa år så jag vill ge henne en värdig chans samtidigt som jag vill att det inte får gå så långt att hon ska lida. Man har tagit flera prover som alla visat på hudcancer. Hunden är pigg och glad i övrigt men ser risig ut i huden och har tappat pigmentet runt ögonen och munnen. Hon är också otroligt mjällig. Vilket var vad jag sökte hjälp för från början.

Hoppas på hjälp!

Svar

Här på SLU finns det olika slags behandlingar, men jag måste veta vilken hudcancer det rör sig om. Melanom, skivepitelskarcinom, mastocytom? De har olika prognos och behandling.

Det som är viktigt att veta är om cancern har spridit sig (metastaserat). Då tumörer har olika spridningsmönster är det viktigt att veta typ, så att man letar på rätt ställe.

 


Kontaktinformation