Vilken tumör har min katt?

Senast ändrad: 14 februari 2011

Fråga

Min katt blev sjuk jättesnabbt. Hur snabbt kan en tumör växa? Jag undrar vilken form av tumör min katt hade? På veterinärkliniken sade de bara att hon hade levercancer. De ultraljudade buken på henne. Hennes blodvärden var mycket dåliga. Hade bl.a för lite järn, blodbrist och låg proteinhalt.

Svar

Det är en omöjlig fråga att svara på. Tumörer kan utvecklas otroligt fort. Om du har en fördubblingstid på 24 timmar, kan en tumör som är 1 cm bli 32 cm i diameter på 5 dagar! I praktiken händer inte detta av flera ors, bla att tumören behöver en normal blodförsörjning för att kunna bli jättestor.

Vilken tumör hade din katt?

Levercancer är mkt ovanlig hos katt - och mycket elakartad. Däremot är
metastaser till levern av exv malignt lymfom, juvertumörer och andra elakartade tumörer inte ovanliga. Då kan det vara tumören i levern som upptäcks, medan tumören även finns på andra ställen och tillsammans skapar det akuta tillståndet.

I ett slutskede kan en tumör ge upphov till akuta, livshotande tillstånd på mkt kort tid. Det är inte omöjligt att ha en katt som är helt normal i början av veckan för att dö under helgen till följd av en dödlig tumör. Oftast har dock tumören funnits latent under en längre tid (exv flera månader). Problemet är att man inte kan upptäcka ngt som man inte letar efter. Det är få djurägare som söker veterinär när deras djur är friska.


Kontaktinformation