Grundrecept - Frukostgröt

En frukostgröt kan varieras på minst lika många sätt som en måltidsgröt. Här får du grundreceptet, och tips på lite olika varianter.
Steg ett är att blötlägga krossat spannmål i vatten över natten:
Ta ungefär en knapp 1 dl grovkrossat spannmål (gärna kulturspannmål såklart!) och 1 dl vatten per person. Blötlägg spannmålskrosset med varmt vatten och lite salt, rör om, täck med lock och ställ i kylskåp över natten (minst 8 timmar). Denna blandning håller minst 1 vecka i kylskåp så man kan göra mer och använda flera gånger.
Dagen efter är det dags för själva grötlagningen
Frukostgrötens grötbas kan först stekas för att få en god mustig smak, men det går lika bra att koka gröten på traditionellt sätt med att blanda grötbasen med vätska.
Som vätska rekommenderas äppelmust, juice, eller eventuellt saft från blötlagd torkad frukt. Kokas kort i stekpannan.
Gröten kan sen serveras som den är, eller man kan blanda i eller toppa med kryddor och ingredienser efter tycke, smak och säsong. Varför inte saffran, kardemumma och russin i gröten, och toppa med nötter och kanel vid juletid? Eller en sommargröt med färska bär och frön på!
Ett första steg kan vara att steka spannmålskrosset i smör eller olja, för att få en fin brynt smak på gröten.