Grundrecept: Matgröt

Det är enkelt att preparera och laga din gröt på krossat spannmål - det enda som behövs är en smula framförhållning! Här är ett grundrecept som kan modifieras i oändlighet efter ambitionsnivå, dagsform och vad du har hemma.
Så här preppar du och lagar din måltidsgröt
Steg ett är att blötlägga krossat spannmål i vatten över natten:
Ta ungefär en knapp 1 dl grovkrossat spannmål (gärna kulturspannmål såklart!) och 1 dl vatten per person. Blötlägg spannmålskrosset med varmt vatten och lite salt, rör om, täck med lock och ställ i kylskåp över natten (minst 8 timmar). Denna blandning håller minst 1 vecka i kylskåp så man kan göra mer och använda flera gånger.
Dagen efter är det dags för själva grötlagningen:
Börja med att steka de tillbehör du vill ha i din gröt - fantasin och säsongen sätter gränserna! Det kan vara morötter, svamp, squash, lök, bönor, linser, vitlök osv. Ställ åt sidan till slutet då detta blandas i eller används som topping.
Grötgrynen kan först stekas i smör eller olja för att få en lite rostad effekt. Det gör inget om kornen fastnar lite i pannan – det lossnar när vätskan kommer i. Tillsätt sen buljong samt matlagningsvin (alternativt vinäger). Rör om och koka en kort stund. Blötläggningen gör att det går fort att koka gröten.
När gröten är klar kan man blanda i en god lagrad ost i små kuber, sina utvalda ingredienser som man förberett, och gärna hälla på lite smält eller brynt smör. Dekoration och topping efter smak och tycke!
På bilden nedan har gröten toppats med ostkuber och persilja, och fått en klick pumpapuré som sällskap - ett tillbehör som passar fint med sin mjuka sötma till grötens sälta.