SLU-nyhet

Människan och floran prisbelönt

Publicerad: 27 mars 2006

Boken Människan och floran från Centrum för biologisk mångfald (CBM) fick på söndagen ett hedersomnämnande av Stockholms Gartnersällskap och Fritidsodlarnas riksförbund (FOR) vid trädgårdsmässan i Älvsjö.

Inför ett hundratal åskådare läste Carita Wallman Larsson från Gartnersällskapet upp juryns motivering. Hon förklarade att juryn under urvalsprocessen insåg att Människan och floran stod i en klass för sig. Den lyftes därför ur den ordinarie tävlingen och gavs ett alldeles eget erkännande.

- Människan och floran kvalar egentligen inte in i den ordinarie tävlingen, eftersom det är årets trädgårdsbok som ska utses. Men juryn tyckte att en så här extraordinär prestation måste uppmärksammas särskilt, vilket känns enormt hedrande, berättar Stefan Hilding från förlaget Wahlström & Widstrand.

Vid prisceremonin överräcktes diplom till CBM och förlaget. CBM:s föreståndare Urban Emanuelsson tackade för denna utmärkelse och satte bokprojektet i ett större sammanhang som bland annat omfattar ett nytt nationella etnobiologiskt program för traditionell kunskap som CBM fick i regeringsuppdrag i höstas.

- Det är väldigt kul att bli uppmärksammad även utanför de sammanhang som ligger närmast bokens ämne och vi är glada att få ta del även av trädgårdsentusiasternas engagemang, säger Urban Emanuelsson.

En av bokens tre redaktörer, Mattias Iwarsson vid CBM, presenterade några av författarna och deras kunskapsbredd.

- Jag är glad och stolt över den här utmärkelsen. Det känns väldigt häftigt faktiskt. Det är lite utöver det vanliga att få ta del av en sådan här återkoppling, kommenterar Mattias Iwarsson.

Pressbilder klicka för större bild.

Carita Wallman Larsson håller upp boken och läser juryns motivering. Foto: Torbritt Iwarsson

 
Fakta:

Svenska Gartnersällskapet är Sveriges äldsta trädgårdsförening, grundad 1848.

Människan och floran är den andra delen i den stora boktrilogin Etnobiologi i Sverige. Den första delen, Människan och naturen, utkom 2001. Den tredje delen, Människan och faunan, är planerad till våren 2007.


Kontaktinformation
Sidansvarig: Oloph Demker