SLU-nyhet

Klonarkiv bevarar svenska fruktsorter

Publicerad: 03 juli 2007

Snilsäpplet och Gubbäpplet är två exempel på lokala äpplesorter från Dalarna. Gubbäpplet uppskattas enligt traditionen av tandlösa gubbar eftersom fruktköttet är mjukt och lättätet. Dessa äpplen och många andra fruktsorter är en del av vårt gemensamma kulturarv, och tack vare lokala klonarkiv ska de kunna finnas kvar även i framtiden.

Klonarkiv är fruktträdgårdar där äldre sorter av äpple, päron, plommon och körsbär odlas i syfte att bevara sorterna åt kommande generationer. En ny skrift från Centrum för biologisk mångfald och Programmet för odlad mångfald (POM) presenterar fjorton lokala klonarkiv, från Skåne i söder till Dalarna i norr, med historik, skildring av nuvarande verksamhet, besöksadresser och vägbeskrivningar. Bland klonarkiven finns bland annat Fredriksdal museer och trädgårdar utanför Helsingborg, Bergianska trädgården i Stockholm, Lövsta gård på Gotland och Linnés Hammarby utanför Uppsala.

Många av klonarkiven är öppna för allmänheten och kan erbjuda information eller visningar eller utgöra trevliga utflyktsmål i semestertider. Förhoppningen är att skriften ska bidra till att fler svenskar blir intresserade av vårt pomologiska arv och besöker klonarkiven.

- Kom gärna i skördetid då det ofta bjuds in till fruktutställning, skriver Inger Hjalmarsson, projektledare för Frukt & Bäruppropet inom POM, i förordet.

Programmet för odlad mångfald (POM) är en nationell satsning för att bättre tillvarata och nyttja Sveriges kulturväxter. Ett sätt att bevara gamla kulturväxter är genom fröbanker. Det är dock inget alternativ för äpplen, päron, plommon och körsbär eftersom dessa ofta är resultatet av korsbefruktning. Ett frö från en äppelsort kan ge upphov till ett träd med en helt annan äppelsort än den som kärnan kom ifrån. Därför finns istället de klonarkiv som presenteras i skriften. Grundtanken är att klonarkiven ska odla lokala sorter som uppstått i den egna regionen.

Pressbilder (klicka för större bild)

Gubbäpple.
Foto: Inger Hjalmarsson


Gubbäpple i klonarkivet vid Gamla Staberg i Dalarna.
Foto: Inger Hjalmarsson


Linnés äpple är en sort som uppges komma från Stenbrohult i Småland. Det odlas i klonarkivet vid Linnés Hammarby utanför Uppsala.
Foto: Mattias Iwarsson


Traditionsenlig fruktutställning på Linnés Hammarby.
Foto: Mattias Iwarsson


 
Fakta:

Här bevaras våra svenska fruktsorter 
CBM:s skriftserie 16 
42 sidor 
ISBN 10: 91-89232-23-2 
ISBN 13: 978-91-89232-23-5


Kontaktinformation
Sidansvarig: Anna Maria Wremp