Narcisser - folkkära lökar

Publicerad: 12 maj 2008

Lagom till den tid då mängder av vårblommor pryder våra rabatter, kommer en ny bok om påsk- och pingstliljor i Sverige: Narcisser - folkkära lökar. Boken ges ut av Centrum för biologisk mångfald vid Sveriges Lantbruksuniversitet SLU och Uppsala universitet.

Boken Narcisser - folkkära lökar beskriver äldre sorter av narcisser som odlats i Sverige under perioden 1849-1950. I ord och vackra bilder berättas om narcissernas historia och karaktärer. Här finns bland annat en 20-i-topp-lista på de mest populära sorterna och detaljerade förteckningar över sorter som har funnits i svenska lök- och frökataloger mellan åren 1849-1940, samt vilka av dessa som finns till försäljning idag.

Boken sammanfattar också den landsomfattande inventering av påsk- och pingstliljor som genomfördes av Programmet för odlad mångfald (POM) under åren 2000-2005. Karin Persson vid POM, projektledare för det så kallade Narcissuppropet, är en av författarna till den nya boken.
- Det finns ett stort intresse för gamla lökväxter i landet. Gensvaret på Narcissuppropet blev över all förväntan och sammanlagt fick vi in över 600 "lökdonationer", berättar Karin Persson.

Samtidigt som allmänheten skickade in sina lökar, skrev många också ner historien om just sin lök, och informationen utgör ett värdefullt stycke kulturhistoria. I många fall kan man följa lökarnas historia 100-150 år tillbaka i tiden. Breven som kommit in visar att dessa historier fortfarande lever kvar och följer växterna i generationer i många svenska familjer.

Många av de äldre narcisssorterna är idag sällsynta eller till och med försvunna.
- Det är vår förhoppning att skriften också ska inspirera till odling och bevarande av narcisser, säger Eva Jansson, samordnare för POM och medförfattare till boken om Narcisser.

För recensionsexemplar kontakta Charlotta warmark vid Centrum för biologisk mångfald,
e-post charlotta.warmark@slu.se, tfn 018-67 21 88.

Pressbilder (klicka för större bild):

Bokens omslag.

'Albus plenus odoratus', denna sort har varit mest till försäljning i svenska lökkataloger under åren 1849 - 1940.
Foto: Karin Persson

Fylldblommig påsklilja från Urshult i Småland. Det äldsta bidraget som narcissuppropet fått in, sorten kan eventuellt härröra från slutet av 1700-talet.
Foto: Karin Persson

Dessa små förvildade påskliljor från norra Halland har vuxit här i minst 100 år, förmodligen längre. De förökar sig med både lökar och frön och trivs i glest fuktigt gräs.

Fakta:

Narcisser - folkkära lökar
Av Karin Persson och Eva Jansson
90 sidor
Utgivare: Centrum för biologisk mångfald, 2008
ISBN 13: 978-89232-28-0
Boken finns till försäljning i bokhandeln och kan beställas från t.ex. Adlibris, Bokus eller Internetbokhandeln. Återförsäljare kan beställa via Förlagssystem AB.

Programmet för odlad mångfald (POM) är en nationell satsning som samlar in och dokumenterar både kulturväxter och kunskap om odlade växter. Informationen består till lika delar av biologi och kulturhistoria. POM är en del av verksamheten vid Centrum för biologisk mångfald. Mer information: www.pom.info

Centrum för biologisk mångfald (CBM) är en gemensam centrumbildning för Sveriges lantbruksuniversitet och Uppsala universitet för forskning och information om biologisk mångfald. Mer information: www.cbm.slu.se

Sidansvarig: Anna Maria Wremp