SLU-nyhet

Ny bok: Sälg – livets viktigaste frukost

Publicerad: 31 mars 2010

I takt med det moderna jord- och skogsbrukets framväxt har antalet gamla sälgar minskat i Sverige. Minskningen drabbar tusentals arter som är gäster hos sälgen: både insekter, fåglar och större däggdjur. En ny bok hyllar nu sälgen och dess biologiska och ekonomiska värden så att skyddet kan öka.

Lagom till den biologiska mångfaldens år 2010 utkommer "Sälg - livets viktigaste frukost", av entomologen Bengt Ehnström. Boken ges ut av Centrum för biologisk mångfald i samarbete med Världsnaturfonden WWF och Naturskyddsföreningen. Texten illustreras av Martin Holmers färgsprakande akvarellfyrverkeri.
 
– Inget annat svenskt trädslag ger mat åt så många fjärilsarter och många andra insektsarter. Varje sälg är en biologisk skattkammare som myllrar av liv under hela sin levnad. I sälgens blommor finns också livets viktigaste frukost för vilda bin och humlor som yrvaket börjar surra redan då vintern fortfarande har sitt grepp om landskapet. Då blommar inget annat än sälgen och de närbesläktade videarterna, säger Torbjörn Ebenhard, föreståndare på Centrum för biologisk mångfald (CBM).

WWF vill lyfta fram det stora ekonomiska värdet som ofta glöms bort.

– Sälgen förser humledrottningarna med mat så att de kan föda upp sin avkomma på våren. Det bidrar till att vi kan skörda många frukter och grödor senare på året. Vi hoppas att boken ska inspirera markägare och parkförvaltare att se den dolda rikedomen i sälgen som en resurs att vårda nu och i framtiden, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på WWF.

En stor andel av våra sälgar påträffas idag i skogsbryn som vetter mot jordbruksmark. När man gallrar i dessa zoner är det nästan en regel att sälgarna fälls, medan andra trädslag sparas.

– Om det är någonstans sälgen borde sparas, så är det just i skogsbrynen. Där har sälgens pollen och nektar stor betydelse för de insekter som påverkar skörden hos den omgivande åkermarken och för den i många fall utarmade kulturskogen innanför skogsbrynet, säger Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Läs ett smakprov här

Fakta:

Inbjudan till sälgexkursion för press och andra medier

Bokens författare Bengt Ehnström och illustratör Martin Holmer kommer att leda en exkursion bland blommande sälgar och surrande insekter.

Tid: Tisdag 20 april kl 12.30. Vi bjuder på lunchmacka, dryck och ett referensex av boken. Anmälan senast 18 april.

Plats: Nationalstadsparken – samling vid bryggan vid Isbladskärret på Djurgården i Stockholm.

För anmälan och frågor, kontakta:

Mats Hellmark, informatör CBM. E-post: mats.hellmark@cbm.slu.se. Tel: 018-67 13 93, mobil: 0730-48 17 58

Marie von Zeipel, pressansvarig WWF. E-post: marie.vonzeipel@wwf.se. Tel: 08-624 74 03, mobil: 070-629 10 77

Recensionsex kan beställas av Mats Hellmark på mats.hellmark@cbm.slu.se. Pressbilder finns på länken http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/sveriges_lantbruksuniversitet__slu/pressrelease/view/ny-bok-saelg-livets-viktigaste-frukost-390497

Författaren Bengt Ehnström och illustratören Martin Holmer finns tillgängliga för frågor och intervjuer.

Bengt Ehnström tel: 0281-30148

Martin Holmer tel: 018-337151, e-post: martin.naturbildab@telia.com

Sälg – livets viktigaste frukost finns att köpa i bokhandel och via internetbokhandlare som AdLibris och Bokus. Återförsäljare kan kontakta Förlagssystem AB. Boken har 96 sidor och är nummer 33 i CBM:s skriftserie. ISBN-nummer 978-91-89232-43-3

Centrum for biologisk mångfald (CBM) är en gemensam centrumbildning mellan Sveriges lantbruksuniversitet och Uppsala universitet. CBM inrättades med regeringens stöd 1994 för att uppfylla Sveriges arbete med FN:s konvention om biologisk mångfald. CBM:s uppgift är utveckla kunskapen om biologisk mångfald genom forskning, utbildning och information


Kontaktinformation