Kursen Att skriva om natur

Senast ändrad: 07 juni 2018
logga-att_skriva_hogre.jpg

CNV arrangerar för sjätte gången denna populära kurs. Under två halvdagar i Göteborg får du utveckla din förmåga att skriva bra texter som fångar den naturintresserade allmänheten.

Välkommen till en praktiskt inriktat kurs under två halvdagar på Göteborg. Vi vänder oss till dig som vill utveckla din förmåga att skriva faktabaserade texter om natur. Denna kurs håller vi tillsammans med Thomas Öberg och Göteborgs naturhistoriska museum.

Kursledaren Thomas Öberg från Natur i norr är en erfaren skribent som arbetat med utställningstexter, skyltar, foldrar och inläsning av texter för mobil naturvägledning, bland annat på Ájtte Museum, för länsstyrelsen i Norrbotten och i Tyresta nationalpark. Thomas är också författare till boken Att skriva om natur, utgiven av CNV. Boken ingår i kursavgiften. CNV har tidigare arrangerat denna kurs med Thomas vid fem tillfällen, alla fulltecknade.

Under kursen diskuterar vi hur man skriver texter som fångar den breda målgruppen natur- och kulturintresserad allmänhet. Hur kan man ta ett steg från den traditionella "byråkratprosan" till en mer levande text som berör människor? Vi analyserar stilgrepp, fallgropar och möjligheter i ditt skrivande. En hel del fokus just på skylttexter, eftersom det är en speciell och svår genre, där texterna ska läsas av gående och stående. Skrivövningar med respons från kursledaren ingår, även i form av en text som skrivs efter de erfarenheter man gjort under kursdagarna.

Preliminärt program

Tisdagen den 13 november

Kl 12: Gemensam (frivillig) lunch, som man anmäler sig till genom formuläret nedan.

Kl 13-17: Presentation av kursledare och deltagare. Föreläsning av Thomas blandat med skriv- och diskussionsuppgifter. Bildvisning av Thomas med exempel från verkligheten, främst skyltar, skylttexter och utställningstexter. Uppgift att lösa till morgondagen.

Kl 17: Guidad tur på museet.

Kl 18: Gemensam (frivillig) middag, som man anmäler sig till genom formuläret nedan.

Onsdagen 14 november

Kl 8-12: Skrivarverkstad där vi skriver och diskuterar varandras texter. Övningen utgår delvis från texter som deltagarna fått skicka in i förväg. Genomgång av enskilda arbetsuppgifter som görs efter kursen. Utvärdering och avslutning.

Uppgifter innan och efter kursen

Inför kursen är det bra om varje deltagare kan skicka in exempel på text hen har gjort som är relevant för kursen. Den kommer i mån av tid kommenteras under kursen (så anonymt det går). Varje deltagare ombeds också vid anmälan skriva några rader om vad hen arbetat med eller kommer att arbeta med när det gäller just texter om natur eller kultur. Sen får var och en gärna skriva en text efter kursen, som kursledaren kommenterar direkt till skribenten via e-post.

Kursavgift

Priset för att delta på kursen är 2200 kr exklusive moms. Middag och luncher ingår ej i priset, men kan läggas till vid anmälan och betalas då genom faktura när kursavgiften betalas.

Antal platser på kursen

Max antal deltagare är 20. Först till kvarn gäller. Därefter placeras anmälda på reservlista och kontaktas i turordning om det blir återbud.

Genom anmälan kan man boka in sig på följande gemensamma måltider:

• lunch kl 12 den 13 november
  • middag kl 18.30 den 13 november
  • lunch kl 12 den 14 november

Luncherna serveras på museets café och kostar 80 kr ex moms. Middagen serveras på en närliggande restaurang och kostar 250 kr ex moms. Till middagspriset ingår huvudrätt och efterrätt men ej dryck. Alla måltider på kursen är vegetariska.

Kurslokal

Kursen hålls på Göteborgs naturhistoriska museum.Göteborgs naturhistoriska museum

Sista dag för anmälan är 14 oktober.

Efter att du har tryckt på Skicka-knappen ska du kommer till en sida med rubriken "Tack för din anmälan". Då det brukar bli ett stort tryck på dessa kurser behöver du efter att du har skickat in din anmälan invänta ett besked från CNV innan du vet att du har fått plats på kursen. Vi försöker ge dig det beskedet så snart som möjligt efter din anmälan.

Efter sista anmälningsdatumet skickar vi ut information till de som har fått plats på kursen.

Vänligen notera att vid återbud senare än 28 oktober debiteras full avgift.

Frågor?

Kontakta Per Sonnvik om du har några frågor om kursen. per.sonnvik@slu.se och 018-672444.

Anmäl dig här!

Kryssa i om du vill delta på följande luncher och middag

Faktureringsinformation

Dina önskemål och behov

Godkänn och skicka in anmälan

Går det bra för dig att vi delar ut ditt namn och din e-postadress till övriga deltagare, under eller efter kursen, t ex via en deltagarlista?
De uppgifter du registrerar här kommer att behandlas av SLU för att administrera och hantera din anmälan eller ditt besök. Klicka i rutan för att bekräfta detta. Läs mer om behandling av personuppgifter på www.slu.se/personuppgifter.

Centrum för naturvägledning (CNV)
Institution för stad och land, SLU
cnv@slu.se
www.cnv.nu