Webbinarier för nationalparksförvaltare

Senast ändrad: 12 december 2018

Här finns information om de två webbinarier som CNV under 2018 höll i för nationalparksförvaltare och personal på naturum.

Syftet med webbinarierna är att de skulle fungera som ett stöd i arbetet med att genomföra varumärket Sveriges nationalparker vad gäller världsledande pedagogik och naturvägledning. Målgruppen för webbinarierna var framförallt nationalparksförvaltare.

CNV ansvarade för webbinarierna på uppdrag av Naturvårdsverket.

Att planera för naturvägledning i nationalparker med många besökare

31 oktober

Det första webbinariet handlade hur man kan planera för naturvägledning i nationalparker som har många besökare.

På detta webbinarium lyfte vi in erfarenheter från övriga Europa och från USA om hur man framgångsrikt kan planera och genomföra bra naturvägledning trots att det är väldigt mycket besökare. Vi hade tre presentationer:

- Susan Cross och Peter Phillipson från företaget Telltale, som är inriktat på att planera naturvägledning. De har under många år arbetat runt om i Europa med nationalparker med mycket besökare och har en stor mängd erfarenheter som de här delar med sig av. Ta del av Susan och Peters ppt-presentation.

- Pete Peterson arbetar på  Chesapeake & Ohio Canal National
Historical Park
 i USA och har fram till nyligen varit Supervisory Park Ranger på Grand Canyon National Park. Han delar med sig av sina erfarenheter och de strategier han använder för att kunna erbjuda besökare bra naturvägledning trots mycket besökare. Ta del av Petes ppt-presentation.

- Clay Hanna som är Deputy Chief of Interpretation på den mycket välbesökta nationalparken Grand Teton National Park i USA. De har ca 5 miljoner besökare per år och antalet ökar varje år. Han berättar om hur de planerar och arbetar för att besökare ska få ut så mycket som möjligt av besöket. Ta del av Clays ppt-presentation.

Ta del av hela det inspelade webbinariet här.

Nytänkande naturvägledning kring stigar

11 december kl 10-12

På det andra webbinariet lyfte vi fram tre goda exempel på naturvägledning för stigar. Det delades på erfarenheter om hur man kan arbeta med interaktivitet, teknik och välavvägd skriftlig information. Det var tre korta föreläsningar och möjlighet att ställa frågor till föreläsarna.

- Stigarna vid Vindelforsarna erbjuder besökare flera olika typer av naturvägledning för att lära känna natur och kulturmiljö vid forsarna: ljudguider, ljudrum, skulpturer, lekområde och skyltar. Hanna Johansson berättade om stigarna och om hur man i planeringen samarbetade med SFI-klasser.

- Skärgårdsstiftelsens utbildningsplatser har utformats tillsammans med barn. På platserna kan barn tillsammans med sina klasskamrater eller sin familj lära sig om naturen i skärgården och få genomföra uppdrag. Sandra Löfgren berättade om platserna och hur de kombinerar skyltar, film och ljudguider.

- På Tarzanstigen i Sundsvall erbjuds besökaren fysiska utmaningar samtidigt som man får ta del av naturvägledning på skyltar och genom tänkvärda installationer i trä. Stigen är byggd av en naturskola och det finns tillhörande pedagogiskt material. Johan Agås berättade.

Ta del av hela det inspelade webbinariet här

Centrum för naturvägledning (CNV)
Institution för stad och land, SLU
cnv@slu.se