Seminarium: Naturvägledning och hälsa i skyddad natur

Senast ändrad: 14 juni 2019
Naturvägledning och hälsa 2019_Foto Eva Sandberg CNV.jpg

Seminariet tyvärr inställt/framskjutet. Mer information kommer så fort planerna för ett eventuellt nytt kurstillfälle är klara.

Välkommen till ett seminarium om naturvägledning och hälsa som CNV anordnar tillsammans med SLU:s forskningsplattform Framtidens djur, natur och hälsa och Söderåsens nationalpark. Den 20 – 21 maj träffas vi för att ta del av exempel på naturvägledning till hälsa - i teori och praktik! Vi diskuterar och utbyter erfarenheter naturvägledare, forskare och förvaltare sinsemellan.Seminariet vänder sig till alla naturvägledare med intresse för hälsa och natur, men också särskilt till dig som planerar att eller redan ordnar aktiviteter i skyddade naturområden och har ett intresse för den skyddade naturen som en resurs för folkhälsa.

Seminariet ingår i en serie som arrangeras i samarbete med SLU:s forskningsplattform Framtidens djur, natur och hälsa och som utforskar hur naturvägledning kan bidra till människors hälsa. Syftet är att presentera aktuell forskning men också att ringa in viktiga framtidsfrågor i dialog mellan forskare och naturvägledare. 

När? 20 – 21 maj, kl 12 dag 1 – kl. 13 dag 2. Vi börjar och avslutar med gemensam lunch.

Var? Vi kommer att vara i Röstånga vid Söderåsens nationalpark. Samling i  Villa Söderåsen. Därefter kommer vi att vara i intilliggande Röstånga turistinformation samt utomhus i Söderåsens nationalpark.

Hitta hit: CNV uppmuntrar hållbart resande. Ta tåg till Klippan eller Stehag för byte till buss 518 som stannar i Röstånga. (Samma buss stannar även i Skäralid nationalparken). För tidtabell och biljetter: Skånetrafiken

Hur? Vi kommer att vara både inne och utomhus, oavsett väder. Vi kommer att göra övningar som ger närkontakt med naturen. Medtag kläder för detta. För dig som vill vara med på yoga och skogsbad rekommenderar vi också att du tar med liggunderlag och/eller yogamatta. Program finns längre ner på sidan.

Max deltagarantal: 27 personer.

Pris: 1 500 kr exkl. moms.

Boende på Villa Söderåsen ingår i deltagaravgiften. Observera att boendet sker i delade rum. Incheckning sker på måndag eftermiddag, men redan vid lunch kan vi låsa in väskor.

Måltider ingår i seminariet. Två luncher, en frukost samt fika båda dagarna. Vegetarisk och vegansk mat. Ange övriga kostönskemål, allergier och liknande i anmälningsformuläret.

Anmälan sker via formuläret längre ner på sidan, senast fredag 10 maj. Anmälan är bindande och vid återbud efter sista anmälningsdatum debiteras fullt pris (om vi inte kan hitta en ersättare).

Kontakt/frågor: Lena Malmström, CNV, lena.malmstrom@slu.se, 018- 67 25 04

Varmt välkommen!

Program

Måndag 20 maj

12:00 Välkomna! Seminariet inleds med gemensam lunch i Villa Söderåsen.

Forskningsläget inom natur och hälsa/folkhälsa. Lena Lidfors, SLU:s forskningsplattform Framtidens djur, natur och hälsa, ger en överblick över vad man vet idag. Vad forskar man på inför framtiden? Hur kan utbyte mellan forskare och naturvägledare/praktiker bidra till att föra ämnet framåt?

Naturvägledning och hälsa i Vattenriket. Naturum Vattenriket i Kristianstad arbetar sedan en längre tid med naturvägledning till hälsa. Aktiviteterna är  uppskattade och eftertraktade! Naturvägledare Sussie Söderlundh berättar.

Återhämtning och hälsa i Söderåsen – upplevelsevärden och mindfulness med Felicia Eckersten som driver företaget Force of Nature, ett forsknings- och naturbaserat företag för hälsa och välbefinnande verksamt i och kring Söderåsens nationalpark. Övningar och diskussioner utomhus.

Att ordna aktiviteter i skyddad natur – vad gäller? Åsa Elfström, föreståndare naturum Söderåsen.

Incheckning och middag på Villa Söderåsen. Vegetarisk och vegansk mat från Shmuel Goldberg catering.

Skogsbad i kvällningen! Sussie Söderlundh, naturvägledare naturum Vattenriket, låter oss prova skogsbad och ger råd om hur man leder dem.

Avslutning senast 20:30

Tisdag 21 maj

Morgonyoga utomhus för den som vill, med Åsa Mullaert, Villa Söderåsen. 

Frukost

Därefter: Runtom i Europa arbetar man med naturvägledning och hälsa - på många olika sätt och riktat till olika målgrupper. Vi får ta del av framgångsrika exempel på naturvägledning och hälsa i skyddade områden i hela Europa. Vi diskuterar hur den skyddade naturen kan vara en resurs för folkhälsa, och får exempel på möjligheterna med naturvägledning till hälsa. (Talare meddelas inom kort.)

Workshop och övningar utomhus. ”Intressant seminarium, men vad händer nu?” Tanken med workshoparna är att, på plats, påbörja ett arbete som kan fortsätta hemmavid. Praktiska övningar och gruppindelning efter olika intressen. Åsa Elfström, Lena Malmström och Eva Sandberg leder övningarna.

Seminariet avslutas med gemensam lunch kl. 12:00 - ca 13.

 

Länkar

Naturvägledning och hälsa på CNV:s webbplats.

SLU:s forskningsplattform Framtidens djur, natur och hälsa.

Söderåsens nationalpark

Röstånga turistinformation

Villa Söderåsen

naturum Vattenriket

Force of Nature

Kommande seminarium

Nästa seminarium om naturvägledning och hälsa som CNV ordnar i samarbete med SLU Framtidens djur natur och hälsa, kommer att äga rum på Nordens ark 3 – 4 oktober. Fokus kommer då att ligga på naturvägledning och hälsa med koppling till upplevelser av och möten med djur - i allt ifrån djurparker, till gårdar eller i naturen.


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv

Sidansvarig: cnv@slu.se