Kim Dulk - Husky Holiday

Senast ändrad: 30 mars 2022

"Det börjar med tystnaden, de flesta av mina gäster kommer från stora städer i England och Tyskland. När de kommer hit blir de helt ställda - här finns ingen trafik, man kan släppa sina barn lösa utan uppsikt!" Kim arbetar med slädhundsturism i Jämtland.

Det börjar med tystnaden

Det börjar med tystnaden, säger Kim Dulk. De flesta av mina gäster kommer från stora städer i England och Tyskland. När de kommer hit blir de helt ställda - här finns ingen trafik, man kan släppa sina barn lösa utan uppsikt! Kim kommer själv från Hamburg och jobbar med slädhundsturism i Jämtland i företaget Husky Holiday.

– Jag använder djur som är en del av naturen för att ge människor en chans att komma närmare, både hundarna och naturen; känna att det inte är farligt. En viktig del är att skapa förståelse för att hundarna inte är människor, att visa hur de fungerar och kommunicerar. Det liv som mina hundar lever är naturligt för en hund.

Kim brukar visa en film om livet i en vargflock och jämföra med hur det går till i hundflocken. Nästa steg är att komma ut i naturen med hjälp av hundarna. Med dem kan man transportera sig i landskapet, och det är en väldigt ekonomisk transport – det behövs ingen bensin, bara hundmat!

– Vi är ute så mycket som möjligt varje dag och det väcker många frågor om hur livet fungerade förr. Man blir medveten om vilka rutiner det moderna livet för med sig. Det blir ett fönster till en livsstil som är väldigt naturnära.

Kunskapen som Kim förmedlar handlar oftast om enkla saker: att ta på sig ordentligt med kläder, att äta bra, att inte tvätta sig så mycket. Kunskaperna blir direkt kopplade till upplevelser. Att hämta vatten ur en bäck till hundarna – och sen själv dricka vatten från samma bäck. Att lära sig göra upp eld och laga mat över elden. Kim berättar hur samtalen ofta kommer att handla om det liv hennes gäster lever hemma, med nio-till-fem-jobb som de ofta beskriver som pressande. Naturen ger en avslappning som påverkar människor djupt.

– När vi är ute finns ingenting som stressar: du ska köpa det här, du ska köpa det där... man kan sitta och bara stirra in i elden och inte säga någonting. Jag vet att människor tar med sig en bit härifrån, säger Kim och berättar om en man från London som åkte hem och bröt med sitt gamla liv. Han kommer tillbaka en gång om året för att ladda energi och känna lugnet, nästan som en terapi för sinnena.

Kim tror att det finns en stor potential för ekoturismföretagare att satsa på naturvägledning.

– Vi använder naturen och det som finns här för att leva. Ju mer man vet och kan förmedla desto bättre kan vi presentera oss själva och den natur vi jobbar med.


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv