Kontaktinformation
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
Naturvägledning handlar om att bidra till att besökaren utvecklar sin egen relation till naturen och kulturlandskapet. Naturvägledningens mål kännetecknas av en kombination av lärande och positiva upplevelser hos deltagaren samt stimulans av besökarens tänkande. Naturvägledning har ett budskap och syftar alltid till att i viss mån påverka deltagarens attityder och/eller beteenden. Naturvägledning är mer kommunikation än information.
Naturvägledare underlättar för människor att uppleva och utveckla sin känsla för och kunskap om naturen och kulturlandskapet. De kan kommunicera med besökare direkt, t ex genom guidning. Naturvägledare kan också kommunicera med besökare genom obemannad naturvägledning som skyltar, mobilappar eller audioguider. En naturvägledare kan dela med sig av sin kunskap om platsen men även underlätta kommunikationen mellan besökare om platsen.
Anmäl dig till CNV:s nätverk genom att skicka ett epostmeddelande till cnv@slu.se.
Gå med i CNV:s nätverk och få vårt nyhetsmail och nyhetsbrev Naturvägledaren genom att skicka e-post till cnv@slu.se.
Teman på senaste numren av Naturvägledaren:
CNV:s kunskapsbank för naturvägledare - öppen dygnet runt
Erfarenhetsutbyte Sverige-Minnesota
SLU Centrum för naturvägledning, CNV
Besök: Ulls väg 27, 756 51 UPPSALA
Post: SLU Centrum för naturvägledning CNV, Box 7012, 750 07 UPPSALA
Fakturor: SLU Fakturamottagning, Box 7090, 750 07 UPPSALA Obs! Ange beställarreferens (595 + 3 bokstäver).
E-post: cnv@slu.se
Telefon: vxl: 018 - 67 10 00 Fax: 018 - 67 35 12
Företaget SEA-U jobbar med att ”bryta ytan”. "Det finns många fördomar om havet. Tång exempelvis är äckligt och farligt och många har hört talas om mördaralger. Vi vill bryta motståndet mot att närma sig havet, öppna ögonen för hur fascinerande det är." Michael Palmgren är pedagogog och VD för SEA-U.
En botanisk undervattensträdgård och världens första marinarkeologiska undervattenslinga. Där man får uppleva en spännande historia om skeppet ”Glada gåsen” som försvann i en storm. Det är delar av SEA-U Vattenverkstad, en pedagogisk året-runt-verksamhet för skolklasser och allmänhet i Malmö. Sedan starten 2005 har SEA-U haft över 100 000 besökare (varav 25 000 skolelever) som genom aktiva upplevelser har fått kunskap om havet och dess förutsättningar.
- Vi jobbar med att ”bryta ytan”- det finns många fördomar om havet. Tång exempelvis är äckligt och farligt och många har hört talas om mördaralger. Vi vill bryta motståndet mot att närma sig havet, öppna ögonen för hur fascinerande det är, säger Michael Palmgren, pedagog och VD för SEA-U.
Väldigt få jobbar under ytan, främst av bekvämlighets- och säkerhetsskäl, menar Michael.
SEA-U har tillgång till flera klassuppsättningar av vadarstövlar och våtdräkter för både sommar- och vinterbruk. Det är lite krångligt med all utrustning, men utan den är havet en miljö som är svår att komma åt.
- Säkerhetstänkandet är viktigt och utrustningen ger också möjligheter att förmedla känsla och engagemang. Bara känslan av trycket från vadarstövlarna när du går ut i vattnet är en upplevelse för många! Eller kylan när du dyker med våtdräkt i november – gymnasieelever kan vara väldigt svårövertalade och skriker som grisar när de kommer ner i vattnet, men sen blir det tyst och du får inte upp dem igen. Mascaran rinner på tjejerna, men ingen bryr sig om det.
I Malmö finns 125 nationaliteter, det är spännande men ställer också stora krav på bemötande. Ett projekt som visade sig vara kontroversiellt var när SEA-U utvecklade ”burkinis”, heltäckande baddräkter för muslimska kvinnor.
- Vi hittade en designer i Australien som gjorde dem och muslimska kvinnor i Rosengård sydde upp dem. För oss är det bara ett redskap – det viktiga är att alla har en möjlighet att få möta havet. Då måste vi fixa förutsättningar för det.
Skolan är bra på att proppa i eleverna kunskap, säger Michael. På SEA-U försöker man gå andra vägen, att skapa ett intresse först.
- Det är vår viktigaste roll som naturvägledare, att få upp intresset för naturen och miljön. Om man vet namnet på 40 arter eller inte har ingen betydelse – det viktiga är att få känslan för växter och djur. När den finns kommer intresset att veta mer, få kunskap. Man kan inte göra tvärtom, faktiskt!
SEA-U har stora planer för framtiden. Närmast ligger utvecklingen av en vattentemapark, en pedagogisk lekplats med tema Öresund. 2012 planeras ett stort marinekologiskt kunskapscentrum stå färdigt. Då hoppas Michael att alla som vill ska kunna uppleva havet.
- Vi har 2000 barn som står på kö för att komma hit varje termin. Vi vill gärna träffa dem också.
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv