Kontaktinformation
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Naturvägledning handlar om att bidra till att besökaren utvecklar sin egen relation till naturen och kulturlandskapet. Naturvägledningens mål kännetecknas av en kombination av lärande och positiva upplevelser hos deltagaren samt stimulans av besökarens tänkande. Naturvägledning har ett budskap och syftar alltid till att i viss mån påverka deltagarens attityder och/eller beteenden. Naturvägledning är mer kommunikation än information.
Naturvägledare underlättar för människor att uppleva och utveckla sin känsla för och kunskap om naturen och kulturlandskapet. De kan kommunicera med besökare direkt, t ex genom guidning. Naturvägledare kan också kommunicera med besökare genom obemannad naturvägledning som skyltar, mobilappar eller audioguider. En naturvägledare kan dela med sig av sin kunskap om platsen men även underlätta kommunikationen mellan besökare om platsen.
Anmäl dig till CNV:s nätverk genom att skicka ett epostmeddelande till cnv@slu.se.
Gå med i CNV:s nätverk och få vårt nyhetsmail och nyhetsbrev Naturvägledaren genom att skicka e-post till cnv@slu.se.
Teman på senaste numren av Naturvägledaren:
CNV:s kunskapsbank för naturvägledare - öppen dygnet runt
Erfarenhetsutbyte Sverige-Minnesota
SLU Centrum för naturvägledning, CNV
Besök: Ulls väg 27, 756 51 UPPSALA
Post: SLU Centrum för naturvägledning CNV, Box 7012, 750 07 UPPSALA
Fakturor: SLU Fakturamottagning, Box 7090, 750 07 UPPSALA Obs! Ange beställarreferens (595 + 3 bokstäver).
E-post: cnv@slu.se
Telefon: vxl: 018 - 67 10 00 Fax: 018 - 67 35 12
Tornedalens folkhögskola tillsammans med Naturskyddsföreningen i Norrbotten arrangerat helgkurser om gammelskogens värden. I 12 av länets 14 kommuner har kurser hållits och sammanlagt 164 deltagare har fått se och uppleva några av Europas finaste gammelskogar. Tanken bakom projektet var att ökad kunskap ökar stoltheten över det fina som finns i den egna kommunen.
Kurserna har tagit upp det som gör gammelskogarna i Norrbotten så speciella; skogarnas ekologi, fauna och flora. Begrepp som mark-, träd- och lågakontinuitet har blivit bekanta för deltagarna. Urpo Taskinen från Tornedalens folkhögskola och Naturskyddsföreningen i Norrbotten var projektledare.
– Vi ville lyfta upp det som är unikt i Norrbotten, i detta fall de hotade gammelskogarna. Kursledarna var mycket skogskunniga personer som presenterade skogarna genom att berätta, visa och skapa intresse. En guide är hundra gånger bättre på att förmedla upplevelser än en informationstavla, eftersom guiden anpassar sig till gruppen, säger Urpo.
Deltagarna fick lära sig om skogarnas struktur, vad som skiljer en gammelskog från en plantering. Om vikten av död ved, gamla träd och kontinuitet, och om vilka arter som signalerar dessa värden. Hur ser man skillnad på om en gran är 120 eller 250 år? På en av kurserna upptäcktes Sveriges östligaste förekomst av den rödlistade ringlaven, i Haparanda.
– Kurserna gick ut på att vara ute, få en direkt upplevelse av gammelskogen. I det ingick att upptäcka att det ofta är långt till gammelskog. Att åka förbi tallplanteringar, tallplanteringar, tallplanteringar för att komma ut till de sista gamla skogarna gav kursdeltagarna en insikt om att dessa skogar är hotade.
Kurserna var öppna för alla, oberoende av förkunskaper. Det här var ett verkligt lågbudgetprojekt; marknadsföringen skedde via Naturskyddsföreningens och kommunernas hemsidor och hemsidorna för byar runt om i länet, samt genom affischering. Kommunerna var ansvariga och Tornedalens folkhögskola skötte administrationen av kurserna. På varje kurs fanns värdar från den lokala Naturskyddsföreningen.
– Det finns en otrolig kapacitet i folkrörelsearbetet om man bestämmer sig för att göra något och satsar. Budgeten för detta projekt bestod i princip av arvoden till de ledare som var med, säger Urpo. Det finns en koppling mellan det upplevda och det verkställda i samhället, fortsätter han. Upplevelsen av gammelskogen leder till att skyddet och värnandet av detta värdefulla blir verklighet. Många av dem som deltog på kursen har efteråt engagerat sig för skogarna, genom att delta på inventeringar eller bli aktiva i Naturskyddsföreningen.
Pella Thiel, CNV
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen