Kontaktinformation
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv
För naturum och museer är utställningen ofta huvudattraktion och till den kan man koppla guidning och programverksamhet. Det är också vanligt att utställningen som metod tillfälligt används för att sätta fokus på en viss fråga eller ett ämne.
Naturum fungerar som en port till naturen. I ett naturum får du veta mer om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format det område du befinner dig. Förutom utställningar har många naturum också guidningar och naturstigar. Du kan ofta även få tips om utflyktsmål och vandringar.
Den mänskliga resan är en av utställningarna som visas på Naturhistoriska riksmuseet Stockholm. Det är ett av Sveriges största naturhistoriska museer, en forskningsinstitution med en av världens äldsta samlingar och det statliga ansvarsmuseet för naturhistoria. Sammanlagt finns ett trettiotal naturhistoriska museer i Sverige. Göteborgs naturhistoriska museum är ett av de större men både Uppsala och Lund har stora värdefulla samlingar. NAMSA är naturhistoriska museernas samarbetsorganisation.
De länsmuseer som finns i Sverige arbetar med att dokumentera, vårda och berätta om just sitt läns natur- och kulturarv. Sverige har även friluftsmuseer, där upplevelser förmedlas genom både utställnings- och programverksamhet. De ca 1900 hembygdföreningarna har omfattande utställnings- och programverksamhet kring bygdens lokala natur- och kulturliv.
Föreningen Forum för utställare är ett nätverk och en mötesplats för alla som sysslar med utställningar.
Som exempel på en tillfällig utställning kan nämnas att Stiftelsen för fritidsområden i Skåne (som förvaltas av Stiftelsen skånska landskap) tidigare har informerat om Skåneleden i en flyttbar upplevelsetunnel. Tunneln placerades på olika platser där folk vistades, till exempel på köpcentra och på festivaler. I tunneln förmedlades känslan av att vandra på leden med hjälp av fågelkvitter, markmaterial och bilder.
Läs mer i rapporten Naturvägledning i Sverige om hur de naturvägledare CNV intervjuat arbetar med utställningar.
Med hjälp av 3D-teknologi kan man avbilda och visa upp saker som annars är svåra att använda i sin naturvägledning. Vid Interpret Europes konferenens 2014 höll Kaja Antlej från universitetet i Ljubljana i Slovenien en presentation som också är del av hennes doktorsavhandling: 3D Technologies as a Support for Industrial Design Museum Exhibition.
Med hjälp av foton eller andra detaljerade beskrivningar kan man relativt enkelt göra digitala 3D-kopior av hela eller delar av objekt (se t.ex. ARC 3D Webservice). Augmented reality (förstärkt verklighet) kan användas i smarta telefoner för att ge en tredimensionell upplevelse av objektet, till exempel genom att visa en äldre byggnad på en plats där den stod innan.
Objektet kan även skrivas ut med en 3D-skrivare i lämplig storlek och kan sedan användas i naturvägledning, för att t ex visa upp vilda djur eller natur och byggnader som inte längre finns. Om objektet skrivs ut i delar kan besökare uppmuntras att bygga ihop objektet, vilket skapar en interaktiv del i naturvägledningen.
Läs mer om liknande arbetssätt på E-Cult Observatorys webb.
Det kan vara farligt för besökare att vistas i förorenade industrimiljöer eller nära fungerande maskiner. Hur kan man visa upp sådana miljöer för besökare på ett säkert sätt? Adriaan Linters från E-FAITH höll en presentation i ämnet på Interpret Europes konferenens 2014.
Han betonade betydelsen av att visa upp en så autentisk miljö som möjligt utan att besökaren riskerar att skadas. Adriaan visade på exempel där man med hjälp av modern teknik kan återskapa en audiell och visuell upplevelse från farliga miljöer. Det kan t ex åstadkommas genom att besökaren besöker förorenade industrimiljöer men aldrig får direktkontakt med dem då de hela tiden vistas i plexiglasförsedda tunnlar. Eller att man visar upp farliga men avstängda maskiner i en återskapad miljö där ljud och bild ger en autentisk upplevelse och en illusion av att maskinerna är igång i sin ursprungliga miljö.
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv