Natur och hälsa - tema för Naturvägledaren 1:2015

Senast ändrad: 31 januari 2024
Två personer som går stavgång. Foto.

Föreståndaren har ordet.

”Naturbristsyndrom” myntades av den amerikanska journalisten Richard Louv i hans bok: Last Child in the woods som gavs ut för snart 10 år sedan. Att en generation av barn växer upp inomhus framför data- elller tvskärmar – utan vardagskontakt med och lek i naturmiljöer – har ett pris menade Louv;  fysisk och psykisk ohälsa. Boken satte igång en mindre folkrörelse i USA för rätten till naturkontakt för unga.

Forskningsresultat från hela världen ger Richard Louv och alla friluftslivsivrare rätt. Behovet gäller även vuxna. Tillgång till natur för rörelse och upplevelser är viktigt – särskilt för oss urbaniserade 2000-talsmänniskor. Människor mår bra av fysisk aktivitet och särskilt av fysisk aktivitet i natur.

Många naturvägledare jobbar med natur och hälsa som tema för sina guidningar. Allt fler besökare delar intresset och upptäcker naturen som komplement till gymmet. Antingen tas hälsa upp i ”vanliga” guidningar eller så går själva upplevelsen ut på medveten närvaro och nedvarvning i natur.

– Det här ger helt nya arbetsområde för oss som arbetar professionellt med naturvägledning. Vi har en skyldighet att hjälpa den urbaniserade befolkningen att anknyta till naturen. Vi måste arbeta aktivt med förskola, hälsovård, äldreomsorg. Här finns oändliga möjligheter för naturvägledare. Vi kan bli en viktig del av hälsovården! 

Orden är Matti Tapaninens. Han är chef för Skogsstyrelsen i Österbotten i Finland och liksom våra kollegor i Danmark och Norge är han intresserad av och arbetar med utveckling av detta nya arbetsfält. Detta nummer av naturvägledaren ägnar vi åt temat natur och hälsa. Läs mer om Matti, om ”skogsbad” i Japan, om det danska ”Sundhetsnätverket” för naturvägledare eller om Bosse Rosén, naturvägledare i Stockholm som delar med sig av en guidehandledning på temat. Läs mer genom att följa länkarna i vänsterkolumnen.

För oavsett om ditt fokus egentligen är naturvägledning om fåglar, geologi eller hållbar utveckling - hälsa är en positiv bonus för dina deltagare när ni tillsammans rör er ute i landskapet. Glöm inte att berätta det för dem.

Eva Sandberg, föreståndare CNV. Artikeln publicerades i Naturvägledaren 1:2015 tema natur och hälsa


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv