Internationellt intresse för natur och hälsa

Senast ändrad: 21 januari 2022

Hur ser intresset för natur och hälsa ut i världen? Vilka möjligheter finns det för naturvägledare att arbeta inom området? Matti Tapaninen från finska Forststyrelsen (Metsähallitus) är ordförande i en internationell arbetsgrupp som arbetar för att främja kunskapen om naturens hälsobringande egenskaper, samt med att marknadsföra naturens potential för en förbättrad folkhälsa.

Detta är en artikel från Naturvägledaren 2015.1.

Det är inte bara i Skandinavien som intresset för natur och hälsa växer. Matti Tapaninen är ordförande i en internationell arbetsgrupp som arbetar för att främja kunskapen om naturens hälsoeffekter och potential för förbättrad folkhälsa. Nyss hemkommen från Internationella naturvårdsunionen, IUCN:s världsparkskongress i Australien, berättar han om ett spirande internationellt intresse för dessa frågor, som innebär nya utmaningar och möjligheter. Inte minst för naturvägledare. 

– Att naturens betydelse för vår hälsa var ett av kongressens officiella teman visar att insikten om detta ökar över hela världen. Återkopplingen till naturen nämns som nästa stora utmaning - för hela samhället. 

I de nordiska länderna har många fortfarande en stark relation till naturen. Våra barn kommer ut i naturen med förskola och skola. Vi har också fördelen av att ha allemansrätt och avgiftsfria nationalparker och naturreservat. I mer urbaniserade länder är det ett större steg att få kontakt med naturen, och här spelar naturvägledning i olika former en viktig roll.

– Att kommunicera biodiversitet och kulturella värden ger bättre hälsa! Enligt biofiliteorin har människan en nedärvd fallenhet för att vistas i naturen och mår bättre i landskap med rik diversitet. Besökaren vet sällan varför, men naturvägledare däremot, som har kunskap om evolution, arter och diversitet, kan lotsa människor rätt. 

Hälso- och samhällsvinster

Inom den privata sektorn finns redan en tydlig koppling mellan naturupplevelser, hälsovinster och nya möjligheter till företagande för naturvägledare. Inte minst inom naturturism. Men det som kan ge frågorna ett bredare genomslag världen över är insikterna om de ekonomiska vinster som naturen kan ge inom hälsovård och i samhället som helhet.

Den fysiska hälsan är viktig för alla, men Matti Tapaninen tror att de största hälsovinsterna finns inom psykisk hälsovård. Forskningsresultat från många studier ger starka belägg för naturens betydelse för personer i stress eller depressioner. Runt om i världen utvecklas behandlingsformer med naturen som verktyg. I Danmark och Skottland, som ligger långt framme, anlitas naturvägledare i rehabiliteringsprogram. I Finland riktas åtgärder till personer i socialt utanförskap, främst unga. 

– Det finns unga människor som har så svårt med sociala kontakter att de blivit isolerade i sina hem. Här kan naturvistelser vara det första steget att ta sig ut igen. Vi har även rehabilitering för personer som utsatts för tortyr. Det är exempel på områden där naturen kan hjälpa. Här behövs samarbeten mellan yrkeskunniga inom många sektorer: naturvägledare, förvaltare av naturområden och hälsovårdspersonal.

Samhällsutveckling med nya utmaningar och möjligheter

I takt med den ökande urbaniseringen kan uppsökande naturvägledning i stadsnära miljöer bli det avgörande insteget till naturen. Naturvägledning och naturvistelser kan också hjälpa till att överbrygga de allt tydligare ojämlikheter i hälsa som Matti Tapaninen och hans kolleger världen över ser.

– Det här ger helt nya arbetsområde för oss som arbetar professionellt med naturvägledning. Vi har en skyldighet att hjälpa den urbaniserade befolkningen att anknyta till naturen. Vi måste arbeta aktivt med förskola, hälsovård, äldreomsorg. Här finns oändliga möjligheter för naturvägledare. Vi kan bli en viktig del av hälsovården! 


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv