Läs mer - internationellt

Senast ändrad: 05 februari 2024

Sammanställningen ingick i Naturvägledaren 2015.1.

Danmark

Danska Natur- och sundhetsportalen presenterar forskning och erfarenheter kring sambanden mellan hälsa och natur på ett lättillgängligt sätt som ger möjligheter att skapa tätare kontakter mellan forskare och yrkesutövare. Liknande portaler för de övriga nordiska länderna är på gång.

Naturvejledning i Danmark har ett nätverk för naturvägledare som arbetar med natur och hälsa, Sundhedsnetværket. Deras hemsida är full med inspiration och länkar. 

Häfte om hälsa och livskvalitet i naturen

Danska Sundhedsnetværket har också tagit fram en idékatalog kring naturens betydelse för hälsa och livskvalitet. Katalogen ger inspiration och idéer om hur naturen kan användas för att främja hälsa och livskvalitet hos många grupper i samhället. Den vänder sig i första hand till danska kommuner, men också till alla som arbetar med natur, naturvägledning och hälsa. Ta del av idékatalogen här.

Norge

Norsk friluftsliv

Norsk friluftsliv (tidigare ”Friluftslivets fellesorganisasjon-FRIFO”) arbetar för att bevara natur, friluftsliv och folkhälsa. Webbportalen Norsk friluftsliv innehåller information om forskning och hälsosatsningar. 

Här finner man också den information som samlades av det samnordiska projektet Frisk i naturen som pågick under tre år (2009-2011). Mer information om projektet finns på vår sida om vad som händer i Sverige inom detta område.

NaKuHel – hälsofrämjande mötesplatser

NaKuHel är en norsk stiftelse som arbetar med helhetstänkande och kreativitet kring natur, kultur och hälsa. Stiftelsen arbetar med att påverka politiker, inspirera till forskning och bygga upp hälsofrämjande miljöer, där man kan utveckla olika sidor av sig själv genom natur- och kulturaktiviteter i samspel med andra. Ett exempel på det senare är aktivitetscentret i Asker.

Finland

Forststyrelsen (Metsähallitus) har genomfört en besökarundersökning i flera finska nationalparker och naturreservat för att undersöka hur besökare upplever att hälsan påverkas av att vistas i naturen. Resultaten som publicerades 2014 visar att friluftsliv och naturkontakt har mångsidig och djupgående hälsoförbättrande inverkan som skattas högt av besökarna. Undersökningen hette "The Health Benefits Experienced by Visitors to Protected Areas".

Forststyrelsen driver tillsammans med Uleåborgs Diakoniinstitut projektet OpenAir för att främja naturbaserad hälsa och välmående bland Uleåborgs invånare och besökare. Projektet innehåller även forskning om och vägledning till naturens hälsofrämjande effekter.

Internationellt

Healthy Parks Healthy People Central är en resurs för alla som arbetar med hälsa och natur runtom i världen. Här kan man ta del av och dela information om den senaste forskningen, fallstudier, innovationer och projekt.

EUROPARC Federation har sammanställt ett antal fallstudier från europeiska skyddade naturområden där man arbetar med hälsoprojekt. Läs mer här.  

I Melbourne, Australien, har det gjorts en jämförande studie av två naturskyddsområden för att ta reda på hur förbättrade anläggningar kan bidra till ökad fysisk aktivitet och därmed bättre hälsa. I Brimbank Park har man nyligen gjort stora insatser för att öka tillgängligheten och uppmuntra till rörelse. Bland annat har man gjort en ny lekplats för barn, promenadvägar, öppna ytor och lekanläggningar. Westerfolds Park, som är mycket lik Brimbark Park innan uppgraderingen gjordes, fungerar som kontrollområde. I studien tittar man på besökarnas användningsmönster och fysiska aktivitet före och efter de nya anläggningarna byggts. Studien leddes av Dr Jenny Veitch, NHMRC Research Fellow, Centre for Physical Activity and Nutrition Research Deakin University. Läs om studien och resultatet här.


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv