Där linet växer

Senast ändrad: 04 februari 2025
Linodling på parkeringsplats

Med projektet Där linet växer: Backaplan ville konstnären utmana den urbana miljön genom att bryta upp asfalten på en parkeringsplats för att odla lin. Skolelever engagerades för att hjälpa till med vattning. Precis som i våtmarker, där vattennivåer och flöden är avgörande för ekosystemens hälsa, blev vattnet en central aktör i projektet. Barn och lokalbefolkning fick genom regelbundna vattenvandringar möjlighet att reflektera över vattnets viktiga roll i regenerativa processer.

Syftet med konstprojektet var att skapa miljökonst i stadsrummet och utmana den urbana miljön genom att bryta upp asfalten på en parkeringsplats för att odla lin. Där linet växer: Backaplan var ett banbrytande konstnärligt initiativ av Wahlström Eriksson, där hon för första gången anlade en linodling i det offentliga rummet i staden. Projektet utgick från ett holistiskt synsätt på jordhälsa, mikrobiologin och återskapande av vitala system i jorden. Metoden för regenerativ odling bidrar till ökad biologisk mångfald och kolbindning.

Skörd av linodling på parkeringsplatsFör att genomföra detta konstnärliga verk krävdes samarbeten med stat, kommun, skolor, lokalbefolkning och vävare. Ett flertal tillstånd behövde sökas, såsom parkeringstillstånd och tillstånd för att bryta upp asfalten, metodutveckling och själva görandet var en viktig del i lärande processen och i möten med andra.

I genomförandet behövdes asfalten sågas upp, och en specialmaskin från parkförvaltningen användes. När marken var beredd fylldes den med jord, och processen fortsatte med sådd, skörd, torkning, beredning och spinning av tråd. Skolor och elever engagerades i projektet, där barnen hjälpte till att vattna odlingen – en uppgift som krävde stora mängder vatten att odla på en plats med mycket asfalt. Hur mycket tråd kan det bli?

Bevattning av linodling på parkeringsplatsPrecis som i våtmarker, där vattennivåer och flöden är avgörande för ekosystemens hälsa, blev vattnet en central aktör i Där linet växer: Vattnet som både en konstnärlig och ekologisk resurs blev ett symboliskt och praktiskt element i arbetet, där barn och lokalbefolkning genom regelbundna vattenvandringar var med och reflekterade över vattnets viktiga roll i regenerativa processer.

Projektet fick mycket positivt gensvar och projektet fortsätter att vara en plattform för samtal, föreläsningar, samarbete och lärande processer. Ett av de långsiktiga resultaten av projektet var samarbetet var ett skapande skola i grundskola under två år. Det finns flertal effekter på konstnärliga projekt i samarbete med civilsamhället för att skapa en hållbar framtid, förståelse för både vatten, odling, jord och en plats möjligheter och socialhållbarhet. Under 2022 anlade Wahlström Eriksson en 12 m² stor linodling på Kriminalvårdsanstalten Sagsön i Lindome, där hon tillsammans med klienter fortsatte att utforska odlingens potential som både ett konstnärligt och socialt verktyg.

Läs mer om konstnären och projektet på www.christinwahlstrom.com.

Texten på denna sida är skriven av Jeanette Schäring.

Bilderna på denna sida är tagna av Christin Wahlström Eriksson.


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv