The Unserveyed Area

Senast ändrad: 04 februari 2025
Bild från ett konstprojekt

I det konstnärliga eventet The Unserveyed Area ville man bygga en dialog mellan besökare om en ös känsliga natur. Konstnärer inbjöds att skicka in ett fotografi av en vattennära plats (inte på ön) med en berättelse om platsen och vattnets betydelse. Fotografierna med text blev uppsatt på på ön, där de estetiskt fick en relation till lokala naturen. På en webbsida lades bilderna och berättelserna upp.

The commitment to the place 

The Unserveyed Area är ett konstnärligt event som tog sin plats i Bottenhavets nationalpark i Finland, i Rauma skärgård. Området anses unikt och miljön där är hotad. Tanken var att bygga en dialog med den känsliga naturen, fåglar, djur, havet och vattnet som finns i skärgården, i kontakt med människor. Platsen är tillgänglig för allmänheten, men det är inte lätt ta sig dit.

Konstnärer som arbetar med naturen blev inbjudna att skicka in ett fotografi av en plats, nära vatten och en berättelse om den valda platsen och vattnets betydelse. Fotografiet blev tryckt på aluminiumkomposit. De placerades på unika platser på en ö i nationalparken, där fotografierna estetiskt fick en relation till naturen. Skyltarna på ön är designade för att skapa en dialog mellan den lokala naturen och de platser konstnärerna har valt att dokumentera. Varje skylt innehåller fotografier och konstnärens berättelser om specifika platser där de har en personlig koppling, vilket skapar en global dialog om bevarande och skydd av både kända och okända miljöer. Dessa konstnärliga uttryck, installerade på ön, kopplar den lokala miljön till globala perspektiv. Fotografierna lades även upp på en webbsida tillsammans med de berättelserna som konstnärer hade skickats in.

Konstnärerna bjöds in att komma till ön om detta var möjligt, men det erbjöds också att mötas digitalt.

Genom den digitala plattformen fick besökaren en chans att uppleva en plats som annars skulle vara svår att hitta – en plats där naturen, vattnet och sårbarhet är påtaglig. Besökare fick möjlighet att se varje bild som är tagna av konstnärerna och deras berättelser som bär på en djup känslomässig kraft av personliga relationer till den platsen, vatten, kärr, våtmark, havet och djur som konstnären valt att arbeta med. Webbplatsen blev ett rum för känslomässig reflektion, och genom konstnärernas ögon och ord, kunde man känna naturen och sårbarhet, och samtidigt få en djupare förståelse för vårt eget ansvar i att bevara det för framtida generationer.

Exempel på hur konstnärers bilder placerades i landskapet

Exempel på hur konstnärers bilder placerades. Foto: Jeanette Schäring.

Projektet pågick mellan 2021 och 2024. Under denna tid har konstnärer blivit inbjudna under två perioder. Projektet har skapat en mångfacetterad dialog och intresse inte bara om platsen i Bottenhavets nationalpark, men också om andra platser som behöver skyddas och uppmärksammas. Projektet har också skapat mer lokalt intresse, samt resurser för att bevara platsen, som har diskuterats länge. Besökare har visat stort intresse, och även velat komma för att besöka platsen, (detta är endast möjligt via båt). Projektet erbjuder en möjlighet till reflektion över de utmaningar som vi står inför och den betydelse vår miljö har för oss alla – både lokalt och globalt genom webbsidan. Det var vid projektets avslutning oklart om det skulle komma någon fortsättning. Det är en stark kulturell viktig plats, så nya projekt kommer att komma.

Ta del av konstnärernas bilder och texter här.

Jeanette Schäring är en av konstnärerna som bidrog med bild och dikt. Hennes handlar om en våtmark. Se bidraget här.

Texten på denna sida är skriven av Jeanette Schäring.


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv