Vems vatten är du?

Senast ändrad: 04 februari 2025
Bild från utställningen Vems vatten är du?

Genom konstprojektet Vems vatten är du? samlas vattenprover och personliga berättelser in från lokalsamhället. Genom biologiska färgprocesser, där vatten från olika källor och platser blandas med växtmaterial, skapas interaktiv konst som förändras beroende på vattnets egenskaper. En utställning skapas där besökarna kan röra sig runt och  samtidigt ta del av de olika berättelserna, om var vattnet kom ifrån och vem det tillhör. Barn och unga fått en aktiv roll i insamlingen av vattenprover.

"Vems Vatten är du?" förenar konst, vetenskap och lärande och utmanar oss att tänka nytt och är ett unikt platsspecifikt holistiskt pågående konstprojekt som initierades och startades av Jeanette ViskansDotter 2011.

Syftet är att genom konstnärliga metoder utforska och synliggöra vattnets och ekosystemets kulturella och ekologiska betydelse i relation till människors liv och deras landskap, och att skapa djupare medvetenhet om vattnets roll som en levande, dynamisk kraft som binder samman liv och ekosystem. Genom samarbete med olika aktörer – konstmuseer, kommunen, miljöforskare, skolor, naturvägledning och lokalsamhället – undersöker deltagarna tillsammans platser, kartor, och befintliga vattenkällor, våtmarker och andra vattensystem. Vattenprover och personliga berättelser samlas in från lokalsamhället och genom biologiska färgprocesser, där vatten från olika källor och platser blandas med växtmaterial skapas interaktiv konst som förändras beroende på vattnets egenskaper. Projektet utmanar oss att se vatten inte bara som en resurs, utan som en helig, levande entitet som binder samman liv och ekosystem. Genom denna process främjas både social och ekologisk hållbarhet, där konst och vetenskap samverkar för att stärka människors relation till sitt lokala landskap och dess vattenflöden.

Konstnären och museet/konsthallen etablerar den första kontakten och sätter grunden för hur stort projektet kan vara och vilka möjligheter som ses. Kontakt utvecklas med kommunen, miljöforskare, skolor och till exempel naturvägledare. En enkel film görs tillsammans med konstnären och skickas ut i media där lokalbefolkningen bjuds in att vara med och samla in vattenprover och berättelser, filmen skickas ut i media.

Konstnären arbetar med olika aktörer, konstmuseet, kommunen, forskare, skolor, barn, och lokalsamhället. Tillsammans med museumpersonal tar konstnären hand om det inlämnade vattnet och berättelserna, som dokumenteras. Sedan fylls de olika glasbehållarna med hundratals vattenprover och ett nummer sätts på glaset. Ett och samma växtmaterial läggs i de olika glasbehållarna. Utställningen byggs till en levande installation där besökarna kan röra sig runt och samtidigt ta del av de olika berättelserna, om var vattnet kom ifrån och vem det tillhör.

Vems Vatten är du? har varit mycket omtyckt och visats på många olika platser i Sverige, men också i Finland och Nya Zeeland. Genom olika former av samarbeten och skapande skola-projekt har utställningarna belyst åar, vattendrag och våtmarker, samt de berättelser som omger vatten. Konstprojektet har skapat nya metoder och har öppnat dörrar till djupare förståelse, empati och pedagogik, där barn och unga fått en aktiv roll i insamlingen av vattenprover och i att forma sina egna upplevelser av vatten. Under utställningen i Sollentuna 2024 fick unga deltagare inte bara samla vatten, utan också utveckla sin kreativitet och förståelse för vår plats och vårt vatten. Projektet har visats på platser, såsom Linnéträdgården i Uppsala 2011 i samarbete med Uppsala universitet, Tomelilla Konsthall (2018), Vetlanda Museum (2019), Vänermuseet i Lidköping (2019), Tauranga ArtGallery i Nya Zeeland (2018) och Check Point Leonardo, Oulu Artmuseum, Oulu, Finland (2015).

Här nedan är två av många berättelser där barn var med och samlade in vatten och berättelser, från häftet från utställningen Hypersea - Vems vatten är du? Vänermuseet 2019. Foton: Jeanette Schäring.

Berättelse från insamling av vatten 2.jpg

Berättelse från insamling av vatten.jpg

Texten på denna sida är skriven av Jeanette Schäring.


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv