Nya riktlinjer för naturum

Senast ändrad: 10 augusti 2020
Byggnad. I bakgrunden skog och berg. Foto.

Naturum är ett centrum för besökare till ett naturområde. Det beskriver, förklarar och bidrar till förståelse för områdets värden och inspirerar till vistelse och naturkontakt där.  Idag finns 32 naturum i Sverige, från Skrylle (Lund) i söder till Laponia i norr.  Nu finns reviderade riktlinjer för naturum.

Ur Naturvägledaren nr 2:2014.

Naturum behandlar också natur- och kulturhistoria i ett vidare perspektiv, liksom betydelsen av natur- och kulturmiljövård i allmänhet. Naturum utgör inte bara en byggnad, utan är ett system för naturvägledning där många metoder ingår. Naturum är ett registrerat varumärke som ägs av Naturvårdsverket.

Sedan 2014 finns reviderade riktlinjer för naturum, framtagna av en arbetsgrupp och en referensgrupp, med Naturvårdsverket, CNV och ett antal naturum. Bland annat har fler aspekter kring naturvägledning lyfts in, liksom naturums viktiga funktion att skapa möjlighet för besökare och andra att bidra med sina perspektiv och berättelser.

Underlag för utformning av naturvägledningen ges bland annat i form av Sam Hams ”TORG-modell” (Tematiskt, Organiserat, Relevant och Givande). För planeringen av verksamheten ska naturum enligt riktlinjerna ha ett så kallat naturumråd. Man ska upprätta en årlig verksamhetsplan och en mer långsiktig plan, och det bör finnas en kommunikationsplan. Uppföljning och utvärdering ska göras både av naturums huvudman och samlat av Naturvårdsverket. 


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv