Kontaktinformation
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
Naturvägledning handlar om att bidra till att besökaren utvecklar sin egen relation till naturen och kulturlandskapet. Naturvägledningens mål kännetecknas av en kombination av lärande och positiva upplevelser hos deltagaren samt stimulans av besökarens tänkande. Naturvägledning har ett budskap och syftar alltid till att i viss mån påverka deltagarens attityder och/eller beteenden. Naturvägledning är mer kommunikation än information.
Naturvägledare underlättar för människor att uppleva och utveckla sin känsla för och kunskap om naturen och kulturlandskapet. De kan kommunicera med besökare direkt, t ex genom guidning. Naturvägledare kan också kommunicera med besökare genom obemannad naturvägledning som skyltar, mobilappar eller audioguider. En naturvägledare kan dela med sig av sin kunskap om platsen men även underlätta kommunikationen mellan besökare om platsen.
Anmäl dig till CNV:s nätverk genom att skicka ett epostmeddelande till cnv@slu.se.
Gå med i CNV:s nätverk och få vårt nyhetsmail och nyhetsbrev Naturvägledaren genom att skicka e-post till cnv@slu.se.
Teman på senaste numren av Naturvägledaren:
CNV:s kunskapsbank för naturvägledare - öppen dygnet runt
Erfarenhetsutbyte Sverige-Minnesota
SLU Centrum för naturvägledning, CNV
Besök: Ulls väg 27, 756 51 UPPSALA
Post: SLU Centrum för naturvägledning CNV, Box 7012, 750 07 UPPSALA
Fakturor: SLU Fakturamottagning, Box 7090, 750 07 UPPSALA Obs! Ange beställarreferens (595 + 3 bokstäver).
E-post: cnv@slu.se
Telefon: vxl: 018 - 67 10 00 Fax: 018 - 67 35 12
Här finns korta guider och sammanställningar med tips och råd om olika ämnen.
Vill du inspirera andra till naturupplevelser? Här är en checklista för att skapa aktiviteter ute. Första bokstaven i varje tips bildar tillsammans PARADIS UTE.
Sveriges nationalparker har hög ambitionsnivå för mötet med besökare och ska enligt riktlinjerna erbjuda "världsledande pedagogik". CNV har i samarbete med Naturvårdsverket tagit fram en checklista som stöd för förvaltarna. Den kan vara av intresse också för andra. Här hittar du checklistan (PDF).
Vare sig du vill berätta, skriva, fotografera eller göra film om vatten finns här tips om några saker att tänka på. Tio tips för att skapa bra berättelser om vatten (PDF). Sammanställningen är skapad av det nationella nätverket om vattenpedagogik som samordnas av SLU Centrum för naturvägledning och Havsmiljöinstitutet.
Gökotta med CNV 19 maj 2021 handlade om naturvägledning med ätliga vilda växter. Lisen Sundgren som är välkänd folkbildare inom området presenterade där sju tips att tänka på. Här finns en sammanfattning av tipsen.
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv