Förfruktens betydelse i maltkorn

Senast ändrad: 08 september 2011

Förfruktens betydelse för växtpatogeners dynamik, styrning av växtnäring och kvalitet, i maltkorn

Uppgifterna är hämtade från Formas hemsida, om du vill läsa mer kan du själv söka i Formas projektdatabas, avancerad sökning. Detta projekt har diarienr: 2004-0483

Namn: Bergkvist, Göran 
Värdhögskola/Institution: Sveriges Lantbruksuniversitet - Växtproduktionsekologi, VPE

Projekttitel (sv): Förfruktens betydelse för växtpatogeners dynamik, styrning av växtnäring och kvalitet, i maltkorn

Beviljat (SEK): 2 634 000

Beskrivning: Två av svårigheterna för att uppnå precision i ekologisk odling är de begränsade möjligheterna att styra växtnäringstillförseln och utvecklingen av växtsjukdomar. Vårt mål med projektet är att i växthus- och fältstudier med fyra förfrukter: vete, vete+rödklöver, havre och raps och med två patogenmodellorganismer Bipolaris sorokiniana och Fusarium culmorum öka kunskapen om sjukdoms- och växtnäringsdynamik för ökad precision i ekologisk produktion av maltkorn. Vid starten av projektet kommer vi att utveckla och validera diagnossystem som gör det möjligt att finna svamparna direkt i växtmaterialet även om inte några symptom utvecklats. I förstudier i växthus och kärlgård ska vi bedöma de fyra förfruktsgrödornas påverkan på patogenerna och deras spridning i kornplantan. Effekten i fält ska mätas i tvååriga försök där vi första året odlar förfruktsgrödor som vi smittar på konstgjord väg och andra året odlar maltkorn.


Kontaktinformation