Mikrobiella interaktioner i marken

Senast ändrad: 05 september 2011

Utnyttjande av markbiologisk aktivitet för att förbättra näringsupptag och uthållig växtskydd

Uppgifterna är hämtade från Formas hemsida, om du vill läsa mer kan du själv söka i Formas projektdatabas, avancerad sökning. Detta projekt har diarienr: 2007-1689

Namn: Finlay, Roger 
Värdhögskola/Institution: Sveriges Lantbruksuniversitet - Skoglig mykologi och patologi
Ämnesområde: Mikrobiologi, Markbiologi, Jordbruksväxtodling

Projekttitel (sv): Utnyttjande av markbiologisk aktivitet för att förbättra näringsupptag och uthållig växtskydd.

Projekttitel (eng): Exploiting soil microbial activity to enhance nutrient acquisition and sustainable pathogen control

Beviljat (SEK): 2 574 000 

Beskrivning: Markmikroorganismer (symbionter, nedbrytare & patogener) är avgörande för markens bördighet och växters hälsotillstånd. En förutsättning för att uppnå ett effektivt och uthålligt odling är ökad förståelse för mikroorganismers interaktioner med varandra och med växter. I Sverige ökar miljömedvetenhet och ledar successivt från intensiva till uthålliga odlingssystem (t.ex. KRAV-odling, biodynamisk odling). Sådana odlingssystem med låg tillförsel av gödningsmedel och andra kemikalier är helt beroende av biologisk bekämpning och biologisk gödsling för att produktiviteten och en god hälsa hos kulturerna skall upprätthållas. Det blir därför allt viktigare för oss att kunna förstå och utnyttja naturligt förekommande mikroorganismer. I konventionellt, intensivt jord- och trädgårdsbruk har dessa organismers roll marginaliserats genom tillförsel av konstgödsel, herbicider & fungicider. I odlingar med hög tillförsel av näring & kemikalier har mikrobiell diversitet och funktion förmodligen förlorats.

Trots att bakterier och svampar ofta samexisterar och interagerar i marken, har de traditionellt studerats separat av olika forskningsgrupper med olika forskningstraditioner. Rötterna hos de flesta odlade och vilda växter lever i symbios med mykorrhizasvampar. Växten förser svampen med energirika ämnen från fotosyntesen och får i utbyte ta del av den näring som svampens vittförgrenade hyfer ("rötter") tar upp ur marken. Denna symbios är ofta livsviktig för växternas tillväxt och allmänna hälsotillstånd. Mikrobiella interaktioner har studerats i rhizosfären (omgivningen av växtrötterna), medan man i stor utsträckning har bortsett från interaktionerna som förekommer mellan mikroorganismer i omgivningen kring symbiotiska mykorrhizasvampar (mykorrhizosfären). Miljön kring denna är en potentiell resurs för hög genetisk diversitet. Synergistiska & antagonistiska interaktioner med bakterier kan ha en inverkan på mykorrhizans bildande & utveckling, näringsupptagning, konkurrens med ogräs och förmåga att stå emot angrepp av patogener. Direkta interaktioner mellan mykorrhizahyfer och svamppatogener kan äga rum.

Forskningen om mykorrhizasvampars samspel med sin omgivning och de mikroorganismer som lever där är fortfarande sparsam, men nya resultat visar att vissa bakterier ofta frodas i hyfernas närhet. Bakterierna livnär sig på energirika kolhydrater, exudat, som utsöndras av svamparna. I utbyte kan bakterierna hjälpa svamparna med näringsupptaget och motverka angrepp från orotpatogener. Projektets övergripande syfte är att öka förståelse för mikrobiella interaktioner i ”mykorrhizosfären”, vilket är förutsättningen för ett uthålligt brukande av odlingssystem med låg tillförsel av gödsel & kemikalier.


Kontaktinformation