Parasitövervakning i ekologisk nötkreatursuppfödning

Senast ändrad: 05 september 2011

Övervakning och kontroll av parasiter inom ekologisk nötkreatursuppfödning

Uppgifterna är hämtade från Formas hemsida, om du vill läsa mer kan du själv söka i Formas projektdatabas, avancerad sökning. Detta projekt har diarienr: 2007-1616

Namn: Höglund, Johan 
Värdhögskola/Institution: Sveriges Lantbruksuniversitet - Biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap (BVF)
Ämnesområde: Husdjurens utfodring och vård, Mikrobiologi och immunologi, Veterinärmedicinsk epidemiologi

Projekttitel (sv): Övervakning och kontroll av parasiter inom ekologisk nötkreatursuppfödning

Projekttitel (eng): Parasite management in organic cattle

Beviljat (SEK): 3 474 000

Beskrivning: Målen med projektet är: 1) att utvärdera en ny metod för att kunna övervaka parasitangrepp hos nötkreatur, och 2) att undersöka vad som händer när man i en djurgrupp bara avmaskar de individer som är mest drabbade av parasitangrepp.

Genom att övervaka parasitförekomsten i nötkreatursbesättningar kan man avgöra om åtgärder mot parasiter behöver sättas in eller ej. Metoden bygger på att antikroppar mot flera inälvsparasiter kan påvisas i kroppsvätskor såsom mjölk. I dagsläget har vi dessvärre bristfälliga kunskaper om hur smittstatus i en besättning skall bedömas utifrån undersökning av tankmjölk. Det finns alltså grundläggande behov av att dels öka kunskapen om den optimala tidpunkten för provtagning av mjölk, dels att ta reda på hur väl antikroppar i mjölk speglar parasitstatus hos ungdjuren på gården. Detta undersöks genom att matcha antikroppsnivåer i tankmjölk med hur parasitförekomsten är hos de yngre djuren i besättningarna med hjälp av blod- och träckprovsundersökning. Vi vill också undersöka kopplingar mellan antikroppsnivåer i mjölk och parasitförebyggande åtgärder i cirka 200 ekologiska besättningar för att se vilka kontrollmetoder som är effektiva. Med riktade selektiva behandlingar avmaskas endast de djur som inte växer som de ska eller visar tecken på sjuklighet som kan sättas i samband med parasitangrepp. Tvärtemot vad man kan tro skall avmaskningsmedel även användas i ekologiska besättningar då djuren blir sjuka. I och med att man måste invänta provsvar innan behandling sätts in och att hela djurgruppen avmaskas, kan användningen av avmaskningsmedel ibland bli avsevärd. Vi förutspår alltså att riktade selektiva behandlingar som görs tidigt drastiskt kan minska läkemedelsanvändningen. Det är ju främst de kraftigast infekterade djuren som lider skada och som smittar betet och därigenom de djur som de sambetar med. Med förbättrad övervakning kommer dessutom onödiga avmaskningar att kunna motverkas i många besättningar. Därmed överbeskyddas inte djuren och en normal immunitetsutveckling stimuleras. Sammantaget kommer detta att leda till ökad djurhälsa och produktivitet. Detta är i linje med de mål som finns uppsatta för ekologisk djurproduktion.

Forskningsresultat måste komma lantbruksnäringen till godo. För alla inblandade parter i projektet anordnas årliga träffar. För producenter och rådgivare presenteras resultaten i form av artiklar i facktidskrifter, i faktablad, och vid konferenser/seminarier. Svensk Mjölks djurhälso- och utfodringskonferens, Ekokonferensen och Taurus nötköttsseminarium, men även internationella konferenser som WAAVP, är exempel på tillfällen då resultat från projektet presenteras. Resultat läggs också ut på hemsidorna hos SWEPAR och Institutionen för husdjurens miljö och hälsa. Dessutom sprids de vid undervisningen av veterinär-, husdjursagronom-, lantmästare- och agroteknikerstudenter. Viss samorning och resultatförmedling kommer även att ske med ett pågående EU-projekt (PARASOL).


Kontaktinformation