Predatorer på ekologiska gårdar

Senast ändrad: 05 september 2011

Predationshastighet och bytesval hos generalistiska predatorer på ekologiska gårdar

Uppgifterna är hämtade från Formas hemsida, om du vill läsa mer kan du själv söka i Formas projektdatabas, avancerad sökning. Detta projekt har diarienr: 2007-1688

Namn: Ekbom, Barbara 
Värdhögskola/Institution: Sveriges Lantbruksuniversitet - Ekologi
Ämnesområde: Terrestrisk ekologi, Växt- och skogsskydd

Projekttitel (sv): Predationshastighet och bytesval hos generalistiska predatorer på ekologiska gårdar

Projekttitel (eng): Predation rate and prey choice by generalist predators on organic farms

Beviljat (SEK): 2 321 000

Beskrivning: Inom ekologisk produktion är biologisk bekämpning med hjälp av naturliga fiender den viktigaste metod för att begränsa skördeförluster som uppstår p.g.a. skadeinsekter. I framtiden, med tanke på klimatförändring, kan skadeinsekter bli till mycket mera besvär i svensk ekologisk produktion än idag. Därför är det viktigt att förstå samspelet mellan skadeinsekterna och naturliga fiender i fält. Tidigare studier har visat att predationen på nyinflugna havrebladlöss på ekologiska gårdar kan rädda mycket av skörden. Det finns arter av spindlar och jordlöpare som uppträder i stort antal på ekologiska gårdar. Projektet är en fortsättning på tidigare studier. Vi kommer att studera predation genom detektion av bytes-DNA i predatorernas maginnehåll med hjälp av PCR teknik. Syftet med detta projekt är att 1) ta reda på betydelsen av bytes- och predatortäthet för graden av predation mot bladlöss i stråsäd, 2) studera betydelsen av mattvävarspindlar är för bladluskontroll, 3) bedöma hur viktiga hoppstjärtar och andra insekter som är vanlig förekommande i fält är som alternativ föda.

Fältarbetet äger rum på ekologiska gårdar i närheten av Uppsala under flera växtodlingssäsonger. Vi kommer att samla spindlar och jordlöpare för bearbetning i laboratoriet för att få reda på om de har ätit bladlöss eller andra byte, t.ex. hoppstjärtar. Genom att samtidigt ta in information om förekomsten av bytesdjur och predatorer i fälten kommer vi kunna göra en analys för att konstatera hur biologisk bekämpning av bladlöss påverkas av andra insekter och spindlar. All utrustning och kompetens som krävs finns på Inst. f. ekologi. Projektet kommer att engagera en doktorand som får en bra utbildning i molekylära metoder and ekologiska arbetsmetoder. Flera uppsatser kommer att publiceras i vetenskapliga tidskrifter. Den långsiktiga målsättningen är att öka förståelsen kring de faktorer som påverkar och styr generalistiska predatorer. Detta forskningsprojek bör kunna generera råd om vad en lantbrukare kan göra för att få en optimerad biologisk bekämpning. Dessa råd samt resultaten från projekten kommer att förmedlas via faktablad och föredrag vid regionala konferenser.


Kontaktinformation