Information angående coronaviruset
Introduktionsdagarna kommer att hållas på distans. Information skickas till de som anmält sig till kursen.
SLU:s information till anställda och studenter angående corona finns här:
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Epok:s verksamhetsområde – ekologiskt lantbruk – innefattar hela livsmedelssystemet från produktion till konsumtion. Epok samverkar med forskare, rådgivare, lantbrukare, beslutsfattare, näringsliv, konsumentorganisationer och studenter och är ett nav för kunskapsförmedling och kommunikation.
Prenumerera på EPOK:s nyhetsbrev
EPOK:s nyhetsbrev kommer ut var tredje vecka och omfattar såväl nationell som internationell forskning, rapporter, utredningar samt evenemang och aktiviteter med relevans för ekologiskt lantbruk. Skriv upp dig här.
EPOK arbetar med samordning och initiering av forskning om ekologiskt lantbruk och ekologisk mat.
Syftet är att:
EPOK:s publikationer handlar om ekologiskt och uthålligt lantbruk ur olika perspektiv. Publikationslistan innehåller bland annat kunskapssynteser, faktablad och konferensrapporter. De flesta publikationer kan laddas ned gratis.
EPOK arrangerar seminarier och andra mötesplatser där forskning och utveckling inom ekologiskt lantbruk och ekologisk mat kan diskuteras. Ibland i samverkan med andra aktörer.
EPOK:s kalender innehåller både våra egna och andra aktörers arrangemang. Kalendern täcker såväl nationella som internationella händelser med relevans för ekologisk produktion och konsumtion.
Syftet med kursen är att ge fördjupade kunskaper i det ekologiska lantbrukets produktionsvillkor och ge förståelse för helheten på företagsnivå. I kursen kommer vi att förmedla den senaste forskningen inom ekologisk produktion och kombinera det med kunskap från rådgivning och praktiska erfarenheter.
Kursen riktar sig till hela kedjan inom den ekologiska produktionen med tyngd på organisationer eller företag som jobbar med rådgivning, certifiering, myndighetsfrågor, försäljning eller utbildning. Lantbrukare och odlare, som har behov av fördjupning, är också välkomna.
Du kommer efter denna kurs att ha en bra bas för att jobba med ekologisk produktion och även dokumenterad kompetens vid upphandling av rådgivning eller andra aktiviteter inom ekologisk produktion.
Online, programmet är anpassat för onlinemöte.
13.00 – 13.40: Presentation av kursens upplägg och innehåll samt deltagarpresentation – Eva Salomon & Niels Andresen, SLU Ekologisk produktion och konsumtion, Epok
13.40 - 13.45: Bensträckare
13.45 - 14.30: Historik och grundläggande principer för ekologiskt lantbruk
Maria Wivstad, Niels Andresen & Eva Salomon, Epok
14.30 – 14.50: Vi fikar tillsammans i mindre grupper i digitala rum. Deltagarna delas in i grupper på zoom
14.50 – 15.50: Ekonomi och marknad inom ekologisk produktion
Lars Jonasson Lantbruksekonom
15.50– 16.00: Bensträckare
16.00 – 16.45: Växtodlingsplanering i ekologisk produktion – djur- och växtodlingsgården
Pauliina Jonsson, Jordbruksverket.
16.45 - 17.00: Inspirationsfilmer från fyra gårdar med olika inriktning, producerade av Ekologiska lantbrukarna
8.30-9.15: Introduktion till projektarbete och den digitala plattformen för webbutbildning Canvas Niels Andresen, Eva Salomon & Janne Nordlund Othén, Epok
9.15-9.30: Vi fikar tillsammans i mindre grupper i digitala rum.
9.30-12:00 Ekologisk växtodling och trädgårdsodling
-Växtföljdseffekter, samodling, mellangrödor, jordbearbetning, Göran Bergkvist SLU
-Ogräsreglering och odlingsteknik, Per Widén Jordbruksverket
-Trädgårdsodling med fokus på växtnäring och ogräs, Elisabeth Ögren Jordbruksverket
9.30 -12:00 Ekologisk djurhållning
-Mjölk- och nötköttsproduktion, Margareta Dahlberg MD Lantbruksråd
-Stora grovfodergivor, utfodringsteknik, hållbarhet i djurhållningen, Mikaela Lindberg SLU
-Djurvälfärd, grisproduktion, Magdalena Åkerfeldt SLU
12:00 – 13:00: Lunch
13.00- 13.45: Epok och ekoforskning, miljöfrågor och vägval
Maria Wivstad, Elin Röös & Rebecka Milestad, Epok
13.45-14.00: Avslutning och återkoppling
Niels Andresen & Eva Salomon
Under dagen kommer vi att hålla mindre pauser på 2-3 minuter varje halvtimme.
Introduktionsdagarna kommer att hållas på distans. Information skickas till de som anmält sig till kursen.
SLU:s information till anställda och studenter angående corona finns här:
Epok:s nyhetsbrev kommer ut var tredje vecka och omfattar såväl nationell som internationell forskning, rapporter, utredningar samt evenemang och aktiviteter med relevans för ekologiskt lantbruk. Skriv upp dig här.
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen