Forskning kring insekter för humankonsumtion

Senast ändrad: 02 september 2022

I det här projekt har man undersökt möjligheterna och intresset hos forskare på SLU att arbeta med insekter som en ny inhemsk, uthållig livsmedelsresurs och därmed ge SLU underlag för strategiska diskussioner om framtida forskningssatsningar.

Entomofagi Att äta insekter (entomofagi) är vanligt i stora delar av världen och insektsuppfödning för humankonsumtion har sedan 2003 lyfts fram av FAO som ett viktigt led i att öka tillgängligheten på bra protein- och fettkällor och därmed motverka svält och undernäring. Mycket tyder också på att uppfödning av insekter är en mer resurseffektiv livsmedelsproduktion än konventionell animalieproduktion och kan därför vara av stor betydelse för att skapa en mer uthållig och klimatsmart livsmedelsproduktion när jordens befolkning förväntas öka.

Västvärldens ansvar Ett viktigt led i arbetet med att utveckla en hållbar livsmedelproduktion ur ett globalt perspektiv är att skapa positiva attityder till uthålliga livsmedel. Där kan vi västvärlden ha ett stort inflytande eftersom attityder och kulturer från oss har en tendens att spilla över på resten av världen. Västvärlden har alltså ett stort ansvar för utvecklingen globalt.

Identifiera pågående forskning samt kunskapsluckor Arbetet utförs av Anna Jansson vid institutionen för husdjurens utfodring och vård, och Åsa Berggren vid institutionen för ekologi och ska utmynna i en rapport som presenteras i april 2015. Ett försök att kartlägga den forskning som pågår i Sverige (och ev. Europa) ska ingå i rapporten. Rapporten ska vidare bygga på litteratur och diskussioner med forskare från olika discipliner och i möjligaste mån skall hela kedjan ingå, det vill säga produktion av foder, uppfödning, förädling, näringsvärde, konsumentattityder, klimat- och miljöpåverkan. Ett försök att identifiera kunskapsluckor och hot mot produktion (till exempel infektioner, invasiva arter) och konsumtion (till exempel hygienisk kvalitet, äckel) skall också göras. Syftet med rapporten är också att ge kunskaper som kan användas i undervisningen av SLU:s studenter.

Projektet är slutfört.

Läs den engelska rapporten här.

Läs den svenska populärvetenskapliga rapporten här.

Fakta:

Projektledare och kontaktperson: Professor Anna Jansson, Institutionen för husdjurens utfodring och vård, SLU

Andra medarbetare: Professor Åsa Berggren, Institutionen för ekologi, SLU

Projektperiod: okt 2014 - juni 2015

Finansiär: Framtidens lantbruk, SLU


Kontaktinformation

Sedan 2017 har verksamheten vid Framtidens lantbruk tagits över av forskningsplattformen SLU Future Food

Kontakt SLU Future Food
futurefood@slu.se, 018-67 23 47
www.slu.se/futurefood