Kan vi producera mat i händelse av kris? Sårbarhet och resiliens på gårdsnivå i svenskt lantbruk

Senast ändrad: 11 augusti 2022

Det här projektet kommer att bidra till att fylla kunskapsluckor om vilka sårbarheter och vilken resiliens som finns inom den svenska livsmedelsproduktionen i händelse av kris.

Sverige har hittills varit förskonat från större katastrofer som lett till livsmedelsbrist. Det betyder däremot inte att en sådan inte kan inträffa. De senaste decenniernas snabba omvandling av jordbruket, med ökad specialisering, ökad råvaruproduktion, ny högteknologisk utrustning och informationsteknik har skapat nya sårbarheter. Kunskapen om hur vi skulle klara matförsörjningen i händelse av en kris i Sverige är mycket begränsad idag.

Följande forskningsfrågor kommer att besvaras:

  • Hur skiljer sig sårbarhet och resiliens åt mellan olika produktionssystem; exempelvis om produktionen är storskalig, småskalig, ekologisk, konventionell, arbets- eller maskinintensiv?
  • Hur påverkas livsmedelsproduktionen av olika slags försörjningskriser; exempelvis bränslebrist, elavbrott eller stopp av foderimport och andra insatsvaror?
  • Hur påverkas produktionen av kyckling-, gris- och nötkött, mejeriprodukter samt bröd i olika försörjningskriser och på gårdar med olika produktionssystem?

Fakta:

Projektledare: Dr. Camilla Eriksson, Institutionen för stad och land, SLU

Projektperiod: aug 2015 - jan 2018

Finansiär: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Framtidens lantbruk, SLU


Kontaktinformation