Risker och hot mot det svenska lantbrukets livsmedelsproduktion

Senast ändrad: 11 augusti 2022

Svensk livsmedelsproduktion är en central del av vår livsmedelsförsörjning. I dagsläget minskar dess andel och vi är alltmer beroende av importerade livsmedel. I ett överskådligt tidsperspektiv riskerar detta möjligen inte vår tillgång på mat, men i det långa loppet kan en tillräckligt stor inhemsk produktion vara livsavgörande. Dessutom kan svensk livsmedelsproduktion bli ett allt viktigare tillskott till den globala livsmedelsproduktionen i takt med att världens befolkning växer. Det är därför angeläget att utreda vilka risker svensk livsmedelsproduktion står inför i en framtida föränderlig värld.

Olika typer av hot

Det finns många möjliga hot, dels orsakade av samhällets funktioner (socioekonomiska faktorer), t ex att låga spannmålspriser på världsmarknaden minskar jordbruksföretagens ekonomiska marginaler, dels av naturvetenskaplig karaktär (biofysiska faktorer) t ex att ändrade regnförhållanden kan orsaka större problem med torka, blöta markförhållanden, skadegörare osv. Bilden kompliceras dessutom av att de biofysiska och socioekonomiska hoten samspelar, t ex kan torka i omvärlden minska möjligheterna att importera foder till djurproduktionen, men å andra sidan kan högre priser öka foderproducenternas lönsamhet.

Begränsa till de biofysiska hoten

En riskanalys av svensk livsmedelsproduktion är alltså väldigt komplex och omfattande och av det skälet begränsas den här studien i ett första skede till de biofysiska hoten mot svensk spannmåls- respektive mjölkproduktion. Avsikten är att med dessa exempel utarbeta en arbetsmetodik för att bedöma forskningsbehov för att både kunna gradera riskerna på vetenskaplig grund och att minska riskerna.

Vad menas med risk?

Risk är ett allmänt använt ord, med en ofta oklar betydelse. I en riskanalys, som ska användas i det här projektet, måste dock definitionen vara tydlig. Vi utgår från en metodik utarbetad inom Försvarsmakten där en Riskhanterare definierar vilka skyddsvärda tillgångar som är utsatta för risk, i vårt fall alltså spannmåls- respektive mjölkproduktion. En Analysfunktion analyserar därefter risken och resultatet utgör grunden för hur Riskhanteraren åtgärdar risken. I detta riskanalysprojekt ska Analysfunktionens arbete bedöma vilka de biofysiska hoten är, analysera och värdera riskerna, och framförallt beskriva den vetenskapliga grunden för analyserna och värderingarna. Analysfunktionen består i detta fall av forskare vid SLU. Som en början på Analysfunktionens arbete hölls två workshopar, om spannmåls- respektive mjölkproduktion, i februari 2014.

Fakta:

Projektet är slutfört.

Läs slutrapporten och infobladet här.

Projektledare: Professor Henrik Eckersten, Institutionen för växtproduktionsekologi, SLU

Projektperiod: aug 2013 - jan 2015

Finansiär: Framtidens lantbruk, SLU  


Kontaktinformation

Sedan 2017 har verksamheten vid Framtidens lantbruk tagits över av forskningsplattformen SLU Future Food

Kontakt SLU Future Food
futurefood@slu.se, 018-67 23 47
www.slu.se/futurefood