Med fokus på Norden, syftar detta projekt till att studera olika strategier för att mäta, uppmärksamma och hantera hållbarhet inom jordbruket.
Ökat välstånd som leder till förändrade dieter, konkurrens om mark mellan olika samhällsintressen, markslitage och klimatförändringarnas effekter, ställer oerhörda krav på den framtida livsmedelsproduktionen globalt. Samtidigt måste jordbruket minska den negativa inverkan det har på klimatet, på den biologiska mångfalden samt på vattnet och näringsämnenas kretslopp.
I Sverige har en ökad medvetenhet kring framtidens mat-, material- och energibehov bidragit till ökat fokus på nationell livsmedelsförsörjning och -säkerhet. Kvantitativa och kvalitativa bedömningar av vad som utgör ett hållbart lantbruk nu och i framtiden är nödvändiga för att säkerställa att jordbruket kan ta itu med dessa kombinerade utmaningar.
Inom projektet kommer vi analysera underliggande antaganden och maktrelationer som påverkar utformningen och implementerandet av de olika verktyg och ramverk som finns för att utveckla ett hållbart jordbruk. Frågor som styr projektet är: Vilka synsätt, metoder och verktyg används för att diskutera och utvärdera hållbarhet inom lantbruket? Vem har utvecklat dem och vem använder dem, och hur? Vad kan utvecklas vidare och vad saknas?