Hur står det till med det svenska lantbruket 2030? Vilka möjligheter, problem och utmaningar skulle kunna finnas då?
I boken Framtidsberättelser från lantbruket år 2030 presenterar Framtidens lantbruk sju berättelser om framtidens svenska lantbruk. Berättelserna utspelar sig ungefär år 2030 med utblick mot år 2050. Syftet med berättelserna är att ge inspiration och väcka diskussion bland alla som är intresserade av svenskt lantbruk.
Att använda berättelserna
Berättelserna ska ge olika perspektiv på framtidens lantbruk, visa på utmaningar och idéer, samt väcka funderingar om hur vi idag kan påverka utvecklingen. Boken innehåller flera diskussionsfrågor och är lämplig för undervisning, studiecirklar eller dylikt. Framtidens lantbruk har presenterat framtidsberättelserna för publik bland annat på Almedalen, Borgeby fältdagar och Elmia Framtidsforum i ett teaterspel och med filmer som visar olika scenarier för 2030.
Så här blev berättelserna till
Arbetet med framtidsberättelserna pågick under 2015 och 2016 och är ett resultat av en rad workshopar och seminarier som genomfördes med forskare och studenter vid SLU samt Framtidens lantbruks referensgrupp. Där samlade vi in olika visioner och önskningar om framtidens svenska lantbruk. Dessutom genomfördes en litteraturstudie för att identifiera fler visioner och önskningar som utttryckts i debattartiklar, partiprogram och framtidsdokument från branschorganisationer och myndigheter. Som stöd i arbetet har vi använt fyra framtida omvärldsscenarier. Grunden till dessa scenarier har hämtats från Framtidens lantbruks publikation Fem framtidsscenarier för 2050 – förutsättningar för lantbruk och markanvändning. När vi testat önskningar och förväntningar i olika omvärldsscenarier har vi letat efter vad som ”gnistrat eller gnisslat”, det vill säga kombinationer som ger upphov till intressanta frågor. Dessa kombinationer är grunden till våra framtidsberättelser.