Erik Sollander: “Vi måste bli bättre på att mäta vad folk tycker”
En gång om året lämnar Erik Sollander och hans kollegor på Skogsstyrelsen en omvärldsanalys till myndighetens styrelse. Den utgör i sin tur ett underlag för verksamhetsstrategin. Kort sagt – ett viktigt dokument.
En omvärldsanalys är en delikat uppgift. Det handlar om att ”hålla radarfyren öppen åt alla håll”, för att använda Erik Sollanders egna ord. Men samtidigt kan han inte täcka in alla områden, utan de djupare nedslagen måste göras inom väl avgränsade områden. Ett område som tidigare har haft svag täckning är analyser av attityder och värderingar kring skogens skötsel – vad folk tycker.
– Här har vi haft stor nytta av Future Forests undersökningar. Deras resultat har klart påverkat våra slutsatser i de senaste omvärldsanalyserna, säger Erik.
Studierna av Kerstin Westin och hennes kollegor har gett en bild av vad skogsägare och allmänhet tycker om skogen och skogspolitiken. De bekräftar också den bild som Skogsstyrelsen har av att både miljö och produktion upplevs som viktiga.
– De senaste 20 årens arbete med likställda mål verkar ha satt spår i skogsbruket. Idag är det mycket ovanligt med skogsägare som fokuserar på antingen ekonomin eller miljön. Istället värderar nästan alla både miljö och produktion, säger han.
Enkäterna bekräftar också att de sociala aspekterna av skogsbruket är viktiga för allmänheten. Det är en fråga som hamnat alltmer i fokus vid sidan om att bevara biologisk mångfald.
– När skogsbruket kritiseras på lokal nivå handlar det oftast om de sociala frågorna – att människors livsmiljö påverkas, svampskogen huggs ned eller kalhygget når ända fram till gårdsplanen, konstaterar Erik.
Erik Sollander håller med om att Skogsstyrelsen borde bli bättre på att själva göra värderingsanalyser – och att titta mer på de som faktiskt görs av andra. Hittills har analyser av skogspolitikens legitimitet gjorts lite ad-hoc, men det borde kunna göras mer regelbundet.
Samarbetet med Future Forests ser han som ett bra exempel på hur myndigheten bör jobba i allt högre utsträckning. I stället för att göra alla analyser själva kommer Skogsstyrelsen att samarbeta mer med andra myndigheter, till exempel SLU. Det är också i linje med regeringens förvaltningsproposition från 2010.
– Vi har ett tätt samarbete med SLU och Future Forests redan idag, inte minst inom området Adaptiv skogsskötsel. Och samarbetet kommer inte att bli mindre i framtiden, avslutar han.
Text: Mats Hannerz