Johan Wester: “Det handlar om att förebygga konflikter”
Dialog och förståelse för den andra partens villkor. Det är nycklar för att lösa upp konflikter i skogsbruket. Men det räcker inte alltid. Om värderingar och attityder står för långt ifrån varandra hjälper det inte att informera.
Det säger Johan Wester på Skogsstyrelsen. I sin roll som chef för Skogsenheten deltar han i det övergripande arbetet kring samråd och konfliktlösning.
Han börjar med att lyfta fram konflikterna mellan rennäring och skogsbruk. Det är en fråga som är särskilt aktuell ett år när isskorpan hindrat renen från att beta på marken, och många renägare fått stödutfodra eftersomdet är brist på hänglav.
Skyldiga till samråd
Större skogsägare är skyldiga att ta initiativ till samråd vid avverkning i renskötselns året-runt-marker. Samråden innebär att skogsägaren redovisar vad man tänkt göra, och sedan diskuteras alternativ och konsekvenser. Ofta lyckas man nå en lösning. Det kan handla om att skjuta upp avverkningen eller att använda mer skonsamma metoder.
Johan Wester upplever att samråden i stort sett fungerar bra. Det handlar mer om att förebygga konflikter med dialog i stället för att lösa dem när de har uppstått. Men samtidigt ser han en del mörka moln i horisonten.
– Grundproblemet är att renbetesresursen minskar. Det kan vi inte samtala bort. Ett annat problem är att konfliktfyllda avverkningar har skjutits upp, men på sikt ställer skogsbruket anspråk på dem.
Det finns många andra områden där olika intressen står i konflikt med varandra. Skog och vilt är ett högaktuellt ämne som skulle kräva en särskild intervju. I stället går frågan till människors upplevelse av skogen. Det är en fråga som Johan Wester ser växa. Allmänhetens förväntningar på skogen för rekreation och landskapsbild blir en allt viktigare faktor att ta hänsyn till.
– Här finns inga enkla lösningar. Det räcker inte med information om skogsbrukets villkor när det handlar om att människor har så olika grundläggande värderingar och attityder, säger han.
Dialog och målbilder
Inom dialogen för miljöhänsyn har målbilder tagits framför hänsyn till bland annat rekreation och friluftsliv. De utgör en bra grund för fortsatt samverkan. Forskningen har en viktig roll, betonar Johan Wester. Det behövs mer kunskap om lokala dialog- och samverkansprocesser inom områden som skog och vilt, sociala värden, rennäring och naturhänsyn. Det behövs också kompetensutveckling av den berörda personalen.
Ett annat viktigt område är kunskap om människors upplevelser av skog. Ytterligare ett som bör prioriteras är studier om renbetesresursen och hur den påverkas av skogsbruk.
–Vi behöver definitivt forska mer. Future Forests arbete behövs mer än någonsin, avslutar han.